U trendu

Tramp: Nisam rekao Koenu da prekrši zakon

VAÅ INGTON – Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas da nikad nije rekao svom advokatu Majklu Koenu da prekrÅ¡i zakon i da nema nikave veze sa delima koje je ovaj počinio.

Tramp je to poručio dan nakon Å¡to je advokat Koen osuđen na zatvorsku kaznu za finansijske malverzacije koje uključuju i podmićivanje ÅŸena uoči predsedničkih izbora 2016. godine, navodi Rojters.

U nizu tvitova Tramp je napisao da se Koen „izjasnio krivim samo da bi obrukao predsednika i dobio umanjenje kazne, Å¡to se i desilo“.

Tramp je istakao da „nikad nije navodio svog advokata da prekrÅ¡i zakon“ i da je on kao advokat trebalo da „poznaje zakon“.

„To se zove savet advokata i advokat snosi veliku odgovornost ukoliko se napravi greÅ¡ka. Zato su plaćeni“, napisao je Tramp.

BivÅ¡i advokat američkog predsednika Donalda Trampa, Majkl Koen, osuđen je juče u Njujorku na tri godine zatvora zbog uloge koju je imao u davanju mita pojedinim ÅŸenama kako bi pomogao Trampovoj predizbornoj kampanji 2016. godine i zbog laganja Kongresa o planovima za izgradnju Tramp kule u Moskvi.

Sudija Vilijam Pauli osudio je Koena na tri godine zatvora zbog nelegalnih isplata, kojima se krši zakon o finansiranju kampanje, i na još dva meseca zatvora zbog davanja laşnih izjava u Kongresu.

Koen se u novembru izjasnio da je kriv zbog davanja laşnih izjava u vezi s federalnom istragom o ulazi Rusije u američkim izborima 2016. godine.

On se u avgustu izjasnio da je kriv zbog finansijskih prekršaja, utaje poreza i bankarskih prevara.

Američki savezni tuÅŸioci zatraÅŸili su ranije od sudije da osudi Koena, na „značajnu zatvorsku kaznu“ jer je, kako su tvrdili, dao mito, u ime Trampa, jednoj glumici u porno filmovima i izbegavao plaćanje poreza.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.