U trendu

Tramp podneo tužbu protiv Kongresa

VAŠINGTON – Bivši predsednik SAD Donald Tramp podneo je tužbu protiv američkog Kongresa koji istražuje napad na Kapitol hil 6. januara, tvrdeći da je zahtev za dokumenta Bele kuće iz vremena njegove administracije bio nelegalan.

Tramp je u tužbi koju je podneo Okružnom sudu SAD za okrug Kolumbija naveo da su materijali koje traži Odbor za izbor 6. januara obuhvaćeni pravnom doktrinom poznatom kao izvršna privilegija, a koja štiti poverljivost komunikacije između zvaničnika Bele kuće, prenosi Rojters.

Mnogi pravni stručnjaci, kako navodi Rojters, rekli su da Tramp, kao bivši predsednik, ne može da zakonom u potpunosti koristi izvršnu privilegiju koja će blokirati sudske pozive koje je izdao odbor Predstavničkog doma.

Grupa Trampovih pristalica upala je u sedište Kongresa 6. januara u neuspešnoj nameri da spreči poslanike da potvrde pobedu demokratskog kandidata DŽozefa Bajdena na predsedničkim izborima.

Više od 600 ljudi sada se suočava sa krivičnim prijavama koje proističu iz tog događaja.

Ranije ovog meseca, predsednik Bajden je ovlastio Nacionalnu arhivu, vladinu agenciju koja vodi evidenciju o Trampovom vremenu na funkciji, da preda početnu grupu dokumenata koje je zatražio Odbor za odabir.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar