U trendu

Tramp pokazao Terezi Mej bistu Vinstona Čerčila

Predsednik SAD Donald Tramp pokazao je danas britanskoj premijerki Terezi Mej bistu Vinstona Čerčila koja ponovo krasi Ovalni kabinet u Beloj kući.

Tramp je rekao da je „velika čast“ što je bista vraćena u Ovalni kabinet. On je neposredno posle ulaska u Belu kuću u Ovalni kabinet vratio bistu Vinstona Čerčila, koja je Obami bila dugo trn u oku. Obama je bio kritikovan zbog uklanjanja skulpture s likom nekadašnjeg britanskog premijera.

Britanski ministar inostranih poslova Boris Džonson je ranije rekao da je Obama bistu vratio britanskoj ambasadi, ali je Obama kazao da je sklonio Čerčila iz Ovalnog kabineta, da bi bilo mesta za bistu Martina Lutera Kinga, i da je britanskog premijera premestio u hodnik ispred svoje privatne kancelarije u Beloj kući, gde ga svi mogu videti.

Tereza Mej je prva strana zvaničnica koja će se sastala s novim američkim predsednikom Donaldom Trampom od kako je preuzeo dužnost 20. januara.

Britanska premijerka je kazala da joj je „velika čast“ što je u Beloj kući.

Tereza Mej založila se uoči posete sa novim američkim predsednikom za obnovu „posebne veze“ Velike Britanije i SAD „za ovo novo doba“.

Ona je navela da „suverena, globalna“ Velika Britanija posle Bregzita želi da unapredi veze sa svojim „starim prijateljima“.

Glavne teme razgovora britanske premijerke i predsednika SAD biće trgovina, bezbednost, obaveštajna saradnja i budućnost NATO-a.

Nekoliko dana pre inauguracije, Tramp je rekao da je izlazak Velike Britanije iz EU „pametan potez“ i najavio da će „što je pre moguće“ zaključiti sporazum o slobodnoj trgovini sa Londonom. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.