U trendu

„Tramp potezom olovke dao municiju Islamskoj državi“

Američki predsednik Donald Tramp je jednim potezom olovke uručio veliku propagandnu pobedu Islamskoj državi, smatra bivši šef kabineta ministarstva odbrane i CIA Džeremi Beš.

„Borba protiv terorizma zahteva usredsređenost, zahteva da pratite tragove, osujećujete planove, a ako celo civilno stanovništvo stavite pod sumnju onda niste usmereni na pravu pretnju. Ovako je potezom olovke predsednik dao ID veliku propagandnu pobedu, a oni sada na društvenim mrežama podstiču ljude da napadnu Ameriku“, rekao je Beš za mrežu NBC.

Kritikujući kontroverznu odluku Donalda Trampa da zabrani ulaz u SAD građanima sedam muslimanskih zemalja, Beš je rekao i da „to nije način da Amerika postane bezbednije mesto“.

Njegova izjava stiže istovremeno sa informacijam o aktivnostima i „slavlju“ terorista na društvenim mrežama , ali i poruka samog Trampa na Tviteru da ne vidi problem u odluci.

„Probleme na aerodromima stvaraju demonstranti i suze senatora (Čaka) Šumera. Sekretar (za nacionalnu bezbednost Džon) Keli kaže da sve protiče u najboljem redu sa veoma malo problema. Učinimo Ameriku ponovo bezbednom“, poručio je Tramp.

Tramp je rekao i da je samo 109 od 325.000 putnika zadržano na saslušanju i da nije mogao ranije da unapred najavi odluku jer bi „zli ljudi pohrlili u SAD pre njenog uvođenja“.

„Ima mnogo zlih ljudi!“, naveo je Tramp.

Analitičarka NBC Nikol Valas smatra da je Trampova odluka destabilizovala ionako uzdrmanu političku situaciju u SAD, preneo je B92.

„Čak i ako podržavate zabranu imigraciju iz ovih zemalja, koja nije logična, jer odande nikada nije stizao terorizam, mora se reći da je njena implementacija bila ne baš metodična“, kazao je Valas.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.