U trendu

Tramp traži specijalnog posrednika za pregled dokumenata Mar-a-Laga

Advokati bivšeg predsednika Donalda Trampa zatražili su od saveznog sudije da spreči FBI da nastavi da pregleda dokumente vraćene sa njegovog imanja na Floridi dok se ne imenuje neutralni specijalni upravnik koji će pregledati evidenciju.

Trampov zahtev koji je juče podneo uvršten je u sudski zapis o istrazi FBI-ja u kojoj su otkriveni poverljivi dokumeni u Mar-a-Lagu.

U zapisu se akcija 8. avgusta, u kojoj je FBI rekao da je pronašao 11 skupova poverljivih dokumenata, navodi kao „šokantno agresivan potez“ i dodaje da su Tramp i njegovi predstavnici mesecima saradjivali dok su federalni agenti istraživali predsedničku evidenciju i poverljiva dokumenta u Mar-a-Lagu.

„Sprovodjenje zakona je štit koji štiti Ameriku. Ne može se koristiti kao oružje u političke svrhe. Tražimo sudsku pomoć nakon nevidjene i nepotrebne racije u Mar-a-Lagu“, napisali su advokati.

U zapisu se izričito traži imenovanje posebnog upravnika koji nije povezan sa slučajem, a koji bi imao zadatak da pregleda dokumenta vraćena iz Mar-a-Laga.

Odvojeno juče, savezni sudija je priznao da bi redigovanje izjave FBI-ja pod zakletvom u kojoj se navodi osnova za pretragu moglo biti toliko opsežno da bi dokument učinilo „besmislenim“ za objavljivanje javnosti.

Sudija je ipak rekao da i dalje veruje da ne bi trebalo da dokument ostane tajan u celini zbog „intenzivnog“ javnog interesa za istragu.

U pisanom nalogu američkog sudije za prekršaje Brusa Rajnharta uglavnom se ponavlja ono što je rekao na sudu prošle nedelje, kada je naložio Ministarstvu pravde da predloži redigovanje izjave pre objavljivanja.

Zvaničnici Ministarstva pravde nastoje da cela izjava ostane tajna, navodeći da otkrivanje bilo kog njenog dela rizikuje da ugrozi tekuću krivičnu istragu.

Oni su savetovali sudiju da bi potrebne izmene dokumenta bile toliko brojne da bi dokumentu oduzele bilo kakve suštinske informacije i učinile ga efektivno besmislenim za javnost.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar