U trendu

Tramp u fokusu godiĆĄnje konferencije republikanaca

Doskoraơnji američki predsednik Donald Tramp u fokusu je večeraơnje godiơnje konferencije njegove Republikanske stranke.

Glavno pitanje na Konferenciji konzervativne političke akcije (CPAC) biće da li Republikanska stranka ostaje uz doskoraơnjeg ơefa Bele kuće, navodi Glas Amerike.

Tramp će se večeras obratiti okupljenima, ĆĄto će biti njegov prvi javni nastup otkako ga je 20. januara na mestu predsednika SAD zamenio demokrata DĆŸozef Bajden.

Trampovi saradnici su rekli da će njegov govor biti fokusiran na budućnost Republikanske partije i konzervativnog pokreta i „katastrofalnu imigracionu politiku“ predsednika Bajdena.

CPAC je jedno od najvaĆŸnijih godiĆĄnjih okupljanja konzervativaca, a biće odrĆŸano u trenutku kada se odlučuje o smeru kretanja Republikanske stranke. Neizvesno je da li će se partija distancirati od Trampa ili ostati uz njega.

Tramp je nagovestio da nije zavrĆĄio političku karijeru, ne otkrivajući kako ĆŸeli da je nastavi, a njegov rejting je i dalje dobar. Prema istraĆŸivanju Galupa, podrĆŸava ga 94 odsto republikanaca.

Ipak, podele unutar stanke su postale vidljivije sredinom februara, kada je sedam republikanskih senatora glasalo o opozivu Trampa, po optuĆŸbi da je podsticao na pobunu pristalice koje su 6. januara upale u Kongres SAD.

Tramp je oơtro kritikovao te senatore, kao i deset republikanaca iz Predstavničkog doma koji su takodje glasali za njegov opoziv.

Kritike su u poslednje vreme usmerene na lidera republikanaca u Senatu Miča Mekonela. Iako je Mekonel glasao da Tramp bude oslobodjen, on je posle glasanja rekao da je bivĆĄi predsednik „praktično i moralno odgovoran za podstrekivanje nereda i opsadu Kongresa“.

Iako su neki nezadovoljni Trampom, on i dalje ima podrĆĄku mnogih republikanaca, zvaničnika saveznih drĆŸava i lokalnih vlasti.

CPAC je osnovana 1973. godine i pomogla je Trampu da počne političku karijeru 2011. godine.

Predsedavajući CPAC Met Ć lap, blizak Trampov saradnik, pobrinuo se da na večeraĆĄnjem skupu u Orlandu govore oni koji podrĆŸavaju bivĆĄeg američkog predsednika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.