U trendu

Tramp u Parizu osudio uvredljive izjave Makrona oko evropske vojske

Američki predsednik Donald Tramp osudio je večeras po dolasku u Pariz „vrlo uvredljive“ reči njegovog francuskog kolege Emanuela Makrona o formiranju evropske vojske.

„Predsednik Makron je upravo nagovestio da Evropa formira svoju sopstvenu vojsku da bi se štitila od SAD, Kine i Rusije“, napisao je Tramp u Tviter poruci u trenutku kada je njegov predsednički avion sletao kod Pariza.

„Vrlo uvredljivo, ali bi možda Evropa prvo trebalo da plati svoj udeo NATO-u koji SAD uveliko subvencioniraju“, dodao je Tramp.

Donald Tramp i njegova supruga Melanija stigli su večeras u Pariz gde će ovog vikenda prisustvovati komemorciji stote godišnjice od završetka Prvog svetskog rata. Tramp je jedan od 70-ak zvaničnika pozvanih na komemoraciju.

Predsednički avion „Er fors uan“ sleteo je oko 22.00 sata na medjunarodni aerodrom Orli.

Ovo je Trampova druga poseta Francuskoj od izbora, posle posete 14. jula prošle godine koju redovno pominje s velikim oduševljenjem.

Makron je ove nedelje izjavio da Evropa neće moći da se brani bez „prave evropske vojske“ i upozorio na porast nacionalizma.

On je rekao da, suočeni sa Rusijom na granicama, koja je pokazala da može da bude preteća, moramo imati Evropu koja sebe brani sama i ne zavisi od SAD.

Makron je apelovao da se treba zaštititi „od Kine, Rusije pa čak i SAD“, podsećajući na odluku Vašingtona da se povuče iz sporazuma o nuklearnom razoružanju iz iz 1980-tih. On je rekao da će glavne žrtve te odluke biti Evropa i njena bezbednost.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar