Tramp umanjuje posledice sajber napada na SAD

VAŠINGTON – Predsednik SAD Donald Tramp u prvom komentaru povodom obimnog hakerskog upada u vladine agencije pokušao je da umanji ozbiljnost i posledice kampanje sajber špijunaže.

Tramp je na Tviteru sugerisao i da nije jasno da li je Rusija odgovorna za napad, prenosi Glas Amerike.

„Sajber napad je daleko veći u medijima koji prenose lažne vesti nego u stvarnosti. U potpunosti sam informisan i sve je pod kontrolom. Rusija, Rusija, Rusija – to se prioritetno izgovara kada se bilo što dogodi zato što su jadni mediji, uglavnom iz finansijskih razloga, prestrašeni da razmatraju moguhnost da bi to mogla da bude Kina“, tvitovao je Tramp.

Takođe je izneo tvrdnje da je pobedio na izborima, uz ocenu da su tokom sajber napada mogle da budu pogođene i mašine za glasanje.

Američki državni sekretar Majk Pompeo prethodno je rekao da je „prilično jasno“ da je Rusija odgovorna za najozbiljniji sajber napad na Sjedinjene Države, koje je jedan američki zvaničnik okarakterisao kao „najgore u istoriji SAD“.

Iako je u Americi široko rasprostranjeno uverenje da je hakerske napade na SAD izvršila Rusija, niko se iz američke vlade nije oglasio da potvrdi te nezvanične optužbe pre Pompeove jučerašnje izjave, prenosi Foksnjuz.

Ruski predsednik Vladimir Putin je negirao da je Rusija umešana u hakovanje američkih institucija i kompanija.

Američka Agencija za sajber bezbednost i bezbednosnu infrastrukturu (CISA) saopštila je da su sofisticirani hakerski napadi, koje je teško otkriti i prevazići, ugrozili rad federalnih službi i „vitalnu infrastrukturu“.

Republikanski senator Marko Rubio, trenutno na položaju predsedavajuheg u senatskom Odboru za bezbednosna pitanja, izjavio je da SAD moraju da uzvrate snažnije od uvođenja sankcija.

„Metod po kojem su izvedeni ovi hakerski napadi nosi prepoznatljive odlike ruskih sajber operacija. Ali, moramo nedvosmisleno da utvrdimo ko stoji iza svega ovoga, jer Amerika se mora osvetiti, a ne samo uvoditi sankcije“, poručio je Rubio.

Još nije poznato šta su hakeri tražili, ali eksperti navode da bi to mogle da budu nuklearne tajne, planovi za napredno oružje, istraživanje povezano sa vakcinom protiv Kovida 19 i informacije za dosijea o ključnim vladinim i ekonomskim liderima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.