U trendu

Tramp vodi, entuzijazam za Hilari opao zbog istrage

Republikanski kandidat na američkim predsedničkim izborima Donald Tramp po prvi put od maja vodi u odnosu na kandidatkinju Demokrata Hilari Klinton, pokazuje najnovija anketa sprovedena za televiziju Ej-bi-si i Vašington post.

Entuzijazam birača za Klintonovu opao je nakon što je FBI ponovo otvorio istragu o mejlovima koje je slala sa privatnog servera dok je bila državna sekretarka.

Borba je međutim još uvek izuzetno tesna. Klintonova je samo jedan procentni poen iza Trampa prema telefonskoj anketi sprovedenoj od 27. do 30. oktobra na slučajnom uzorku od 1,126 birača.

Za Trampa se izjasnilo 46 odsto birača, a za Klintonovu 45 odsto.

Međutim kada se uzmu u obzir samo birači koji su izrazili entuzijazam za svog kandidata, Tramp vodi u odnosu na Klintonovu za osam procenta.

Entuzijazam za Hilari je opao, najverovatnije zbog ponovne kontroverze sa mejlovima, dok je entuzijazam za Trampa ostao isti, navodi Ej-bi-si.

Iako je Trampova prednost mala, to je značajan rezultat budući da je republikanski kandidat bio bolji od Hilari samo jednom od početka trke, i to za 2 procenta u maju, ali to je bilo u trenutku kada je on osvojio nominaciju Republikanske stranke dok se Klintonova još borila sa Bernijem Sandersom za nominaciju Demokratske stranke.

Rezultati anketa nedelju dana pred izbore nisu nužno indikativni za konačni rezultat. Tako je na izborima 2012. godine Mit Romni vodio za jedan procenat u odnosu na Baraka Obamu a Džon Keri takođe za jedan procenat u odnosu na Džordža Buša 2004. godine, podseća Ej-bi-si.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar