U trendu

Trampov „dogovor veka“: Svetla budućnost ili košmar za ceo svet

Američki predlog za rešavanje sukoba između Izraela i Palestine, koji traje duže od 70 godina, dobio je različite ocene međunarodne zajednice. Dok jedni u njemu vide „ozbiljan predlog“, drugi ocenjuju da „ne vredi ni mastila kojim je napisan“.

Reakcija sukobljenih strana na dokument je potpuno suprotna, ali i očekivana — rukovodstvo Izraela smatra da dogovor obećava Izraelcima „svetlu budućnost“, dok Palestina odbacuje dokument, nazivajući ga „zaverom koja neće proći“.

Ujedinjene nacije insistiraju na važnosti poštovanja osnovnih dokumenata, koje su ranije usvojili Savet bezbednosti i Generalna skupština UN. Svetska organizacija „podržava rešavanje sukoba Palestine i Izraela na osnovu rezolucije UN, međunarodnog prava i bilateralnih dogovora, uz uvažavanje stavova Palestine i Izraela, kao i dogovora o granicama iz 1967. godine“.

Moskva suzdržana prema „dogovoru veka“
Moskva je za sada prilično suzdržana i još nema određen stav u vezi sa „dogovorom veka“. Konkretniji stav Rusije može se očekivati nakon posete Benjamina Netanijahua Moskvi, gde će razgovarati sa predsednikom Vladimirom Putinom.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov je rekao da Rusija nastavlja da proučava i analizira predlog američkog predsednika Donalda Trampa. On je dodao da se može samo konstatovati da je plan „dobio punu podršku Izraela i niza drugih država, ali da ga je kategorički odbacio neposredni učesnik takozvanog dogovora — Palestina“.

Prema rečima zamenika ministra spoljnih poslova Rusije Mihaila Bogdanova, sada je važno da Palestinci i Arapi iznesu svoj stav o dogovoru.

Reakcije sukobljenih strana — „Put ka trajnom miru“ ili „zavera“
Premijer Izraela Benjamin Netanijahu podržao je Trampov predlog i istakao da je spreman da odmah počne mirovne pregovore s Palestincima, jer „dogovor predlaže realan put ka trajnom miru“.

Sa druge strane, predsednik Palestine Mahmud Abas odbacio je plan američkog predsednika, rekavši da je to zavera „koja neće proći“. On je istakao da je spreman da pregovara sa Izraelom, ali samo pod pokroviteljstvom „kvarteta“ međunarodnih posrednika — Rusije, SAD, UN i EU.

Zvanični predstavnik islamskog pokreta Hamas Sami Abu Zuhri napisao je na Tviteru da će „Tramp i njegov dogovor otići na istorijsko smetlište“ i da taj dogovor „ne vredi ni mastila kojim je napisan“.

Košmar za svet i region
Predstavnici Turske i Irana takođe su oštro kritikovali „dogovor veka“.

Ankara je novi plan nazvala „mrtvorođenim“. Ministarstvo spoljnih poslova Turske ocenjuje da je plan Vašingtona „aneksija koja je usmerena na uzurpaciju palestinskih zemalja i uništenje ideja koegzistencije dveju država“. Turske vlasti su upozorile da „neće dopustiti korake koji su usmereni na legitimizaciju okupacije i tiranije Izraela“.

Ni ministar spoljnih poslova Irana Muhamed Džavad Zarif nije imao reči hvale za Trampa i njegov predlog, ocenivši dokument kao „košmar za svet i region“.

„Dogovor veka“ je u Evropi izazvao prilično protivrečne reakcije. Švedska smatra da predlog Vašingtona ne zadovoljava uslove Evropske unije za rešavanje problema Palestine i Izraela, jer „održivi mir zahteva da obe strane učestvuju u pregovorima“. S tim stavom se slaže i Nemačka. Sa druge strane, Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije pozdravlja „dogovor veka“ koji smatra „ozbiljnim predlogom“.

Šta je suština „dogovora veka“?
Na sajtu Bele kuće objavljen je dokument od 180 stranica koji se sastoji iz dva dela: ekonomskog i političkog.

Plan je zasnovan na uzajamnom priznavanju dveju država. Predlaže se da se teritorija Palestine, koju čine Pojas Gaze i Zapadna obala reke Jordan, neraskidivo poveže brzom saobraćajnom komunikacijom. Prema Trampovim rečima, na taj način bi se udvostručila teritorija arapske države.

Sa druge strane, Amerika je čvrsto odlučila da prizna zakonitost izraelskih naselja na palestinskim teritorijama na Zapadnoj obali reke Jordan.

Američki predsednik je na Tviteru objavio kartu na kojoj su obeležene buduće promene, u skladu s „Dogovorom veka“.

​U dokumentu se posebna pažnja posvećuje statusu Jerusalima. Vašington predlaže da se za prestonicu arapske države prizna Istočni Jerusalim, a da se istovremeno ceo Jerusalim prizna za „nedeljivu prestonicu“ Izraela.

Kao jedan od uslova za rešavanje sukoba jeste da Palestina prestane da podržava radikalni pokret Hamas koji je aktivan u Gazi, kao i da odustane od metoda oružane borbe. Istovremeno, Vašington insistira na četvorogodišnjem „zamrzavanju“ programa izgradnje izraelskih naselja na palestinskoj teritoriji.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar