U trendu

Trampov plan za Bliski istok osudili bivši evropski lideri i ministri

Pedeset bivših evropskih lidera i ministara spoljnih poslova potpisalo je otvoreno pismo u kojem je izrazilo „ozbiljnu zabrinutost“ zbog bliskoistočnog mirovnog plana predsednika SAD Donalda Trampa.

U pismu objavljenom danas u britanskom „Gardijanu“, kritikuje se plan jer dozvoljava izraelsku aneksiju jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i stvara „situaciju ravnu aparthejdu“.

„Plan je kontradiktoran medjunarodno dogovorenim parametrima za bliskoistočni mirovni proces, relevantnim UN rezolucijama, uključujući Rezoluciju 2334 Saveta bezbednosti i najfundamentalnije principe medjunarodnog prava. Umesto da promoviše mir rizikuje da podstakne sukob na račun izraelskih i palestinskih civila i sa ozbiljnim posledicama po Jordan i širi reagion“ navodi se u pismu.

Ocenjuje se da „plan dozvoljava aneksiju velikih i vitalnih delova okupirane palestinske teritorije i legitimizuje i ohrabruje nelegalno“ širenje jevrejskih naselja, a uz to priznaje pravo samo jedne strane na Jerusalim i ne nudi pravedno rešenje za pitanje palestinskih izbeglica.

Pritom se napominje da buduća palestinska država neće imati kontrolu i suverenitet nad svojom iscepkanom teritorijom.

„Mapom koja se prikazuje u planu predlažu se palestinske enklave pod stalnom izraelskom vojnom kontrolom i evociraju užasavajuće asocijacije sa bantustanima u Južnoj Africi“, dodaje se u pismu.

Čitav plan se opisuje kao „formalizovanje trenutne realnosti na okupiranoj palestinskoj teritoriji na kojoj dva naroda žive jedan pored drugog bez jednakih prava“.

To su karakteristike slične aparthejdu, zaključuje se u pismu koje su potpisali bivši šef diplomatije i vicekancelar Nemačke Zigmar Gabriel, Robert Seri, bivši specijalni koordinator UN za bliskoistočni mirovni proces, bivši ministar spoljnih poslova Velike Britanije Džek Stro, bivši generalni sekretari NATO Havijer Solana i Vili Klaes, bivši premijer Švedske Ingvar Karlson, bivša premijerka Norvešle Gro Harlem Bruntland i bivši premijer Irske Džon Burton.

Američki plan predstavljen 28. januara u Beloj kući Palestinci su u potpunosti odbacili, a Izrael ga je pozdravio.

Njime se predvidja stvaranje palestinske države na 70 procenata teritorije Zapadne obale, u nekoliko kvartova u istočnom Jerusalimu i većem delu pojasa Gaze kao i nekim delovima južnog Izraela ako Palestinci tu državu priznaju kao jevrejsku, razoružaju Hamas i druge ekstremističke organizacije u pojasu Gaze i ispune druge uslove, podsećaju izraelski mediji.

Izraelu se dozvoljava da anektira sva svoja naselja na okupiranoj teritoriji, uspostavi suverenitet nad strateškom dolinom Jordan i zabranjuje se palestinskim izbeglicama da se vrate na današnju izraelsku teritoriju.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je uporedio teritorije koje se predvidjaju za buduću državu Palestinu sa „švajcarskim sirom“, upozorivši da plan donosi“ diktat, pojačanje okupacije, aneksiju vojnom silom i učvršćivanje sistema aparthejda“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.