Trampov savetnik pozvao Rusiju da preispita podršku Asadu

Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Herbert Rejmond Makmaster pozvao je Rusiju da preispita podršku sirijskom predsedniku Bašaru Asadu i nagovestio da postoji mogućnost dodatnih napada na Siriju.

U svom prvom televizijskom intervjuu, Mekmaster je ukazao na dvostruke ciljeve SAD, odnosno borbu protiv ekstremističke organizacije Islamska država i ukanjanje Asada s vlasti.

Govoreći uoči posete državnog sekretara Reksa Tilersona Moskvi, što će biti prva poseta zvaničnika administracije američkog predsednika Donalda Trampa Rusiji, Mekmaster je naveo da će ta zemlja morati da odluči da li će nastaviti da podržava „ubilački režim“.

Agencija AP navodi da Tramp razmatra naredne korake posle prošlonedeljnog raketnog napada na Siriju.

SAD su u petak rano ujutro po Trampovom naredjenju izvele vazdušni napad na Siriju baražom krstarećih raketa kao odgovor na napad hemijskim oružjem na civile u toj zemlji.

„Veoma je teško da razumemo kako je moguće doći do političkog rešenja uz nastavak Asadovog režima“, rekao je Mekmaster za Foks njuz.

On je naveo da treba pitati Rusiju kako nije znala da Sirija planira napad hemijskim oružjem, pošto ima savetnike na terenu, i da „sada svako u svetu vidi Rusiju kao deo problema“.

Tramp je prethodno izjavio sa se njegov stav prema Asadu „veoma promenio“ posle napada hemijskim oružjem u Siriji, a Tilerson je rekao da se razmatraju „koraci“ za organizovanje koalicije koja bi Asada uklonila s vlasti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.