Trampova ministarka ne zna da li su belci većina u Norveškoj

Ministarka unutrašnje bezbednosti SAD Kirstjen Nilsen izjavila je danas, svedočeći pod zakletvom, da ne zna da li belci čine većinu stanovništva u Norveškoj.

Tokom svedočenja pred Odborom američkog Senata za pravna pitanja, Nilsen je pokušala da izbegne pitanja o izjavama predsednika SAD Donalda Trampa, koji je na prošlonedeljnom sastanku s kongresmenima o imigraciji navodno vulgarno govorio o afričkim zemljama i upitao zašto bi SAD trebalo da prime više ljudi iz Afrike ili s Haitija nego iz zemalja kao što je Norveška.

Senator demokrata Patrik Lihi insistirao je danas da su ti Trampovi komentari bili rasistički, što je Nilsen odbijala da prizna, prenosi Hafington post.

„Biti iz Norveške nije veština. Na šta on (Tramp) misli kada to kaže“, upitao je Lihi.

Tramp je govorio o tome da bi voleo da dodju imigranti sa znanjima i veštinama koji mogu da se asimiluju i doprinesu SAD, odgovorila je Nilsen koja je prisustvovala sastanku o imigraciji.

„Norveška je zemlja s većinskim belim stanovništvom, zar ne“, nastavio je Lihi, na šta je Nilsen odgovorila – da ne zna.

„Ja zapravo to ne znam, gospodine, ali verujem da je tako“, kazala je Nilsen.

Norveška spada u zemlje s najvećim procentom belaca u sveta. Prema podacima američke obaveštajne službe CIA, Norvežani čine 83 odsto stanovništva zemlje, a osam odsto su pripadnici drugih evropskih naroda.

Nilsen je u svakom slučaju pogrešila, navodi Hafington post, jer je, ako je želela da zaštiti Trampa – lagala pod zakletvom, a ako zaista nije znala da su skandinavske zemlje „više bele od polarnih lisica u snežnom nanosu“ – pokazala je osnovno neznanje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.