U trendu

Trampova prva turneja – Izrael, S. Arabija,Vatikan, NATO, G7

Predsednik SAD Donald Tramp krajem maja kreće na prvu zvaničnu turneju po inostranstvu, a poslednja stanica tokom nje biće mu samit G7 u Italiji.

„Glas Amerike“ navodi da će Tramp prvo posetiti Izrael i Saudijsku Arabiju, a zatim otputovati u Evropu gde će se prvo sastati sa papom Franjom u Vatikanu, a zatim i sa svetskim liderima na samitima NATO-a i G7.

Podseća se da se Tramp već sastao sa brojnim svetskim liderima u Beloj kući i u svom kompleksu na Floridi.

Navodi se da prva Trampova poseta inostranstvu obuhvata nemirni Bliski istok gde, kako je rekao u sredu, želi da posreduje u sklapanju mirovnog sporazuma između Izraela i Palestinaca.

Američki predsednik je na jučerašnjoj ceremoniji u Beloj kući rekao da će „u Saudijskoj Arabiji početi izgradnju nove osnove za saradnju sa muslimanskim saveznicima u borbi protiv ekstremizma, terorizma i nasilja“.

„Naš zadatak nije da diktiramo drugima kako da žive, već da napravimo koaliciju prijatelja i partnera koji dele isti cilj borbe protiv terorizma i koji žele bezbednost i stabilnost na ratom razorenom Bliskom istoku“, rekao je Tramp.

„Glas Amerike“ navodi da tačan datum posete Bliskom istoku još nije poznat, ali će se desiti pre susreta sa papom u Vatikanu 24. maja.

Dan kasnije, 25. maja, američki predsednik prisustvovaće samitu NATO-a u Briselu, a 26. maja pridružiće se ostalim svetskim liderima na sastanku G7 u Italiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.