Trampovi saradnici o spornom tekstu u Njujork tajmsu: Nisam ja

Visoki američki zvaničnici počeli su danas da negiraju da stoje iza anonimnog komentara u Njujork tajmsu (The New York Times) u kojem se navodi da u administraciji predsednika Donalda Trampa postoji „otpor“ koji radi na ometanju predsednikovih poteza.

Njujork tajms je doneo neuobičajenu uredjivačku odluku da u delu s mišljenjima i komentarima (op-ed) objavi tekst visokog zvaničnika Trampove administracije koji je postavio uslov da ne bude imenovan. List je naveo da je takvo objavljivanje teksta bio „jedini način da se iznese važna perspektiva“ čitaocima.

U Beloj kući, ali i u američkoj javnosti i na društvenim mrežama počela su nagadjanja i potera za autorom koji je rekao da zvaničnici adminsitracije rade sve što mogu da bi sprečili loše odluke usled Trampove neobaveštenosti ili lakomislenosti.

Sumnja je pala na i potpredsednika Majka Pensa pošto je autor za preminulog senatora Džona Mekejna, oštrog Trampovog kritičara, rekao da je „zvezda vodilja“, što je termin koji Pens često koristi.

U Pensovom timu su naveli da „potpredsednik potpisuje članke koje piše“. „Njujork tajms treba da se stidi, kao i osoba koja je napisala taj lažan tekst, apsurdan i kukavički“, napisao je u Tviter poruci Džerod Egen, direktor komunikacija potpredsednika SAD.

Državni sekretar Majk Pompeo je novinarima u Nju Delhiju, posle sastanka s visokim indijskim zvačnicima, rekao: „To nije moje“. On je dodao da nikoga ne bi trebalo da iznenadjuje što je Njujork tajms, poznat po kritikama Trampove adminsitracije, objavio „takav komad“.

Direktor Nacionalne obaveštajne službe Den Kouts rekao je da su „očito lažne“ spekulacije da su on ili njegov zamenik napisali tekst. „Nismo mi“, dodao je on.

Anonimni zvaničnik je naveo da u administraciji postoji neka vrsta „otpora“ koji radi da omete Trampove „najgore težnje“, ali da se razlikuju od opozicionih demokrata pošto žele da zapravo Trampova administracija ostvari uspeh sprovodjenjem konzervativne politike uprkos predsedniku.

Tramp je juče na Tviteru naveo da ako „ta kukavička anonimna osoba zaista postoji, Tajms iz razloga Nacionalne Bezbednosti odmah mora predati njega/nju vladi“.

Anonimni zvaničnik je Trampa opisao kao nemoralnog i antidemokratskog političara sklonog „polukuvanim, neobaveštenim i povremeno lakomislenim odlukama“.

„Tako da ćemo raditi šta možemo da vodimo administraciju u pravom smeru sve dok – na ovaj ili onaj način – ne bude gotovo“, napisao je zvaničnik, navodeći da su se mnogi „zakleli“ da će raditi šta mogu da sačuvaju demokratske institucije, a ometaju Trampove impulse „dok ne sidje s položaja“.

Asošiejted pres navodi da dve osobe upoznate sa situacijom kažu da Tramp zahteva od svojih saradnika da identifikuju autora teksta u Njujork tajmsu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.