U trendu

Tras posetila MKS: Britanija će poslati istražitelje u UKR

HAG – Britanija će poslati istražitelje u Ukrajinu da pomognu u prikupljanju dokaza o ratnim zločinima, uključujući seksualno nasilje, izjavila je danas britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras.

„Radi se o prikupljanju širokog spektra materijala, izjava svedoka, forenzičkih i video dokaza“, navela je Tras ispred zgrade Međunarodnog krivičnog suda (MKS) u Hagu, prenosi Rojters.

Govoreći posle sastanka sa zvaničnicima MKS-a, Tras je saopštila da će britanski tim krenuti u Ukrajinu u maju i da će posebno obratiti pažnju na istrage u vezi sa silovanjem.

„To se radi da bi se pokorile žene i uništile zajednice i želimo da se to zaustavi“, navela je Tras.

Potencijalne ratne zločine u Ukrajini istražuju i Međunarodni krivični sud (MKS – IC C) i ukrajinski tužioci, a sukobi su do sada odneli hiljade života, razorili mnoge gradove i primorali pet miliona ljudi da pobegnu u inostranstvo.

MKS ima jurisdikciju nad eventualnim ratnim zločinima počinjenim na tlu Ukrajine, uključujući i ruske vojnike, ali ne može da podnese tužbu za agresiju pošto Rusija nije član suda.

Neki političari i pravni stručnjaci pozvali su na uspostavljanje posebnog tribunala kao najbržeg načina da se utvrdi odgovornost ruskih političara za rat, ali Tras je izrazila zabrinutost da bi uspostavljanje dodatnog tribunala otežalo prikupljanje dokaza.

Tras se u Hagu sastala sa holandskim kolegom Vopkeom Hoekstrom sa kojim je razgovarala o potrebi za uvođenjemnovih sankcija Rusiji, uključujući obustavu kupovine ruskih fosilnih goriva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.