U trendu

Trgovska gora: Pokrenut zahtev za izdavanje uputstva o sadržaju studije uticaja

ZAGREB – Ministarstvo privrede i održivog razvoja Hrvatske objavilo je zahtev za izdavanje uputstva o sadržaju studije o uticaju na okolinu o Centru za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori u opštini Dvor o čemu su, navodi se, obaveštena nadležna tela BiH.

Na internet stranici Ministarstva objavljen je i zahtev za izdavanje uputstva o sadržaju studije o uticaja na okolinu. Informacija je objavjena i na oglasnim tablama Sisačko-moslavačke županije i opštine Dvor, navedeno je na sajtu Fonda za finansiranje zbrinjavanja radioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane „Krško“.

„Zainteresovana javnost može u roku od 30 dana Ministarstvu dostaviti mišljenje o sadržaju studije o uticaju na okolinu, pre njene izrade. Mišljenja se dostavljaju Ministarstvu privrede i održivog razvoja – Uprava za procenu uticaja na okolinu i održivo upravljanje otpadom“, navodi se u objašnjenju.

Pre izdavanja uputstva o sadržaju studije, nadležno telo razmotriće prispela mišljenja javnosti i ostalih nadležnih tela.

„Istovremeno u nadležna tela BiH poslata je informacija o pokretanju postupka za izdavanje uputstva o sadržaju studije o uticaju na okolinu za Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada“, navodi se takođe.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara Staša Košarac rekao je nedavno da će se razmišljati o pravnoj zaštiti BiH u slučaju Trgovske gore jer je vidljivo da Hrvatska vodi određene procese koji mogu doneti probleme BiH.

Košarac je naglasio da je na sednici Saveta ministara u četvrtak, 23. februara, jednoglasno usvojen izveštaj o radu koordinacionog, ekspertskom i pravnog tima za Trgovsku goru, te za ovu sedmicu najavio sastanak ekspertskog tima u Banjaluci, podseća Srna.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane „Krško“, kao i postojeći institucionalni otpad skladišti na lokaciji Trgovska gora, na samoj granici sa BiH.

Planirano odlagalište radioaktivnog otpada u neposrednoj blizini Novog Grada u Republici Srpskoj, kao i oko 900 metara od zaštićenog područja – Parka prirode „Una“ i ugrozilo bi više od 250.000 stanovnika u slivu ove reke.

Nadležne institucije na svim nivoima vlasti u BiH imaju jednoglasan stav o neprihvatljivosti odlaganja radioaktivnog otpada u neposrednoj blizini granice jer bi time bilo ugroženo zdravlje stanovnika u 13 opština u Republici Srpskoj i Federaciji BiH u slivu reke Une, kao i životna sredina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar