U trendu

Trio sa FBI liste uhapšen u Crnoj Gori

PODGORICA – Tri člana porodice San Fernando Valei iz Los Anđelesa, optuÅŸeni za prevaru vrednu 16 miliona evra za pomoć namenjenu za pogođene kovidom 19, pronađeni su i uhapÅ¡eni u Crnoj Gori, objavio je NBC news.

Kako je saopÅ¡teno iz Uprave policije, 22. i 23. februara u dve odvojene akcije na teritoriji opÅ¡tina Budva i Tivat locirana su i liÅ¡ena slobode tri međunarodno traÅŸena lica.

“DrÅŸavljani Sjedinjenih Američkih DrÅŸava R.A. (43), M.T. (37) i T.D. (40) potraÅŸivani su od NCB Interpol-a VaÅ¡ington zbog krivičnih dela zločinačko udruÅŸivanje sa ciljem izvrÅ¡enja bankarske prevare i pronevere, 11 krivičnih dela pronevera, osam krivičnih dela bankarska prevara, krivično delo teÅ¡ka krađa identiteta i krivično delo zločinačko udruÅŸivanje sa ciljem pranja novca”, navodi se u saopÅ¡tenju Uprave policije.

Prilikom hapšenja kod R.A., M.T. i T.D. je pronađeno više falsifikovanih pasoša sa drugim identitetima koja su ova lica koristila.

“Lica će biti privedena sudiji za istragu ViÅ¡eg suda u Podgorici na dalju nadleÅŸnost. Sledi dalja komunikacija pravosudnih organa Sjedinjenih Američkih DrÅŸava i Crne Gore”, saopÅ¡teno je iz policije, preneo je portal RTCG.

Njih je traÅŸio FBI nakon Å¡to su skinuli narukvice za praćenje i pobegli, saopÅ¡tile su savezne vlasti.

Ričard Ajvazjan (43), njegova supruga i saoptuÅŸena Marijeta Terabelijan (37) i njegova snaha Tamara Dađan (42) su se nalazili na listi traÅŸenih lica FBI-a, a kako se sumnja, u vremenskom periodu od marta do oktobra 2020. godine oni su planirali da prevare Upravu za mala preduzeća (Small BusineÅ¡ Administration), američku vladinu agenciju i finansijske institucije, preko sredstava koja su bila namenjena za fizička lica i kompanije pogođene pandemijom COVID-19.

Tročlana familija je nestala 29. avgusta, dok je njihova porodica tvrdila da su oteti.

Njih troje su bili među osam članova porodice osuđenih za krađu više od 16 miliona dolara u kreditima za pomoć za kovid i korišćenje novca za ekstravagantne troškove, kao što su avansi za luksuzne kuće, dizajnerske torbe, odeću i motocikl Harli Dejvison.ei-Davidson.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.