U trendu

Trivan na sastanku ministara zaštite životne sredine EU

BUKUREŠT – Delegacija Srbije, koju predvodi ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, danas je u Bukureštu na neformalnom sastanku ministara zaštite životne sredine zemalja članica EU, učestvovala na sesiji „Upravljanje vodama-kontrola zagađenja voda plastikom /mikroplastikom, od reka do mora“.

Delegacija Srbije je ukazala da je Srbija usvojila Zakon o ambalaži i ambalažnom otpadu i da se se radi na novoj Nacionalnoj strategiji upravljanja otpadom.

Vidnom napretku u ovoj oblasti je doprinela i kampanja koja je rezultirala smanjenjem ukupne potrošnje plastičnih kesa za 80 posto, odnosno 50 kesa po građaninu, što je u skladu sa EU standardima, saopštilo je Ministarstvo.

Srbiji je dragocena podrška Evropske unije u dostizanju evropskih standarda, posebno u upravljanju otpadom i otpadnim vodama, koje je prioritetno pitanje u oblasti zaštite životne sredine.

U postizanju smanjenja zagađenja reka, važne su zajedničke misije i aktivnosti sa susednim zemljama, kao i na nivou EU.

Ministar Trivan je danas, u nizu bilateralnih susreta koje je imao sa zvaničnicima zemalja učesnica neformalnog sastanka, razgovarao i sa ministrom životne sredine i voda Bugarske Nenom Dimovim.

Ministri su razgovarali o aktivnostima i planovima za dalji razvoj saradnje, na osnovama nedavno potpisanog memoranduma o saradnji dve zemlje u oblasti zaštite životne sredine, kao i o zajedničkim regionalnim akcijama i inicijativama.

Razmenili su informacije o problemima zagađenja vazduha, očuvanju biodiverziteta i prekograničnoj saradnji.

Najveći zagađivači vazduha su individualna ložišta, saobraćaj i termoelektrane, rekao je Trivan.

On je predložio da se, uz finansijsku podršku koju bi tražili od UNEP-a za ujedinjenu regionalnu akciju na gašenju individualnih kotlarnica, može rešavati problem zagađenja vazduha u gradovima ovog dela Evrope.

Ministar Dimov je kazao da je zagađenje vazduha u bugarskim gradovima u fokusu aktivnosti, da devet od 27 gradova ispunjava standarde po pitanju zagađenja vazduha.

Kako je kazao, Sofija je najkritičnija, i u toku je projekat zamene sistema grejanja sa uglja na novije i zdravije tehnologije, vredan 60 miliona evra.

Ministri su se saglasili da je u rešavanju problema zagađenja vazduha važna elektrifikacija javnog prevoza na čemu rade glavni gradove obe države i da se kroz prekograničnu saradnju može raditi na zajedničkim projektnim aktivnostima u ovoj oblasti, kaže se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.