Tropska oluja „Beri“ jača, Luizijana se priprema

NJU ORLEANS – Američki Nacionalni centar za uragane saopštio je danas da tropska oluja „Beri“ jača dok se približava obali Luizijani a očekuje se da postane uragan kad se obruši na tlo u subotu.

Kako navodi, udari vetra su sve jači i sada su preko 100 kilometara na čas, a očekuje se da će biti još jači.

Oluja se sporo kreće, ali je upozorenje na nevreme izdato za zonu kod jezera Pončertrejn, kao i za Biloksi i Misisipi. U Luizijani je proglašeno vanredno stanje, a duž cele njene obale na snazi je upozorenje na uragan.

„Beri“ se približava i Nju Orleansu čiji žitelji su se prethodnih dana već suočili sa poplavama.

Ovaj grad, koji je 2005. godine pogodio uragan Katrin, priprema se za obilnu kišu, a oluja bi večeras ili ujutru mogla da se pretvori u uragan prve kategorije pre nego što stigne do obala Luizijane.

Guverner Luizijane Džon Edvards uputio je Trampovoj administraciji juče molbu da se ovoj saveznoj državi što pre stave na raspolaganje dodatni federalni resursi, prenosi AP.

Proglasivši vanredno stanje, Tramp je pozvao stanovnike ugroženih područja da slede uputstva saveznih i lokalnih vlasti.

„Molim vas da budete u pripravnosti, na oprezu i na sigurnom“, napisao je on na Tviteru.

Oko 10.000 ljudi iz Plekemajns Periša na jugoistočnom najnižem kraju u Luizijani već je evakuisano.

U Luizijani su već stacionarani pripadnici Nacionalne garde i spasilački timovi sa čamcima i vozilima koja mogu da idu po velikoj vodi, a spremni su i helikopteri, kao i raspodela pijaće vode, ćebadi.

Direktor Nacionalnog centra za uragane Ken Grejem kaže da bi u delovima Luizijane moglo da padne više od 60 santimetara kiše.

Prava opasnost, kako kaže, nije vetar već kiša. Oluja bi mogla da donese najveće padavine posle više decenija.

Vodostaj reke Misisipi je već povećan zbog prolećnih kiša i topljenja snega, a zemlja oko Nju Orleansa je vlažna posle kiše u sredu.

Padavine bi mogle da predstavljaju ozbiljan test za to da li je Nju Orleans poboljšao resurse za odbranu od poplava nakon što je grad opustošio uragan Katrina 2005. godine koji je, prema nekim procenama, u nekoliko američkih država odneo više od 1.800 života.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.