U trendu

Trudo: Bobeni avion oborio 'objekat' iznad severne Kanade

Premijer Džastin Trudo (Justin Trudeau) objavio je u subotu da je po njegovom naređenju američki ratni avion oborio „neidentifikovani objekat“ koji je leteo visoko iznad severne Kanade, dan pošto su američki avioni preduzeli sličnu akciju iznad Aljaske.

Neposredno pre Trudovog tvita, Severnoamerička komanda vazdušno-kosmičke odbrane (NORAD) saopštila je da je otkrila „objekat“ koji leti na velikoj visini iznad Kanade. NORAD nije dao dodatne informacije, uključujući kada je „objekat“ prvi put primećen ili šta je to.

Portparol, major Olivije Galan, rekao je da su raspoređeni i kanadski i američki ratni avioni koji deluju kao deo NORAD-a.

Na Tviteru, Trudeau je objavio: „Naredio sam skidanje neidentifikovanog objekta koji je narušio kanadski vazdušni prostor. @NORADCommand je oborila objekat iznad Jukona. Kanadski i američki avioni su poslati, a američki F-22 je uspešno pucao na objekat“.

To je treći „objekat“ za koji se zna da je narušio vazdušni prostor Severne Amerike u poslednje dve nedelje.

U drugom tvitu, Trudo je rekao: „Razgovarao sam s predsednikom (SAD Džozefom) Bajdenom danas popodne. Kanadske snage će se sada prikupiti i analizirati olupinu objekta. Hvala NORAD-u što čuva Severnu Ameriku“.

Sumnja se da je kineski špijunski balon skoro nedelju dana leteo preko Kanade i  SAD pre no što su ga prošle nedelje oborili američki ratni avioni kod Južne Karoline.

Američka vojska je u petak oborila drugi „objekat“ iznad Aljaske, a vlasti nisu dale detalje o čemu se radi.

Po NORAD-u, operacije prikupljanja olupine su nastavljene u subotu u blizini Dedhorsa na Aljasci i kod Južne Karoline.

Komanda je u saopštila da nema novih detalja o tome šta je bio „objekat“ koji je američki borbeni avion oborio iznad Aljaske. Rečeno je da Komanda Aljaske i Nacionalna garda Aljaske, zajedno sa FBI i lokalnim organima za sprovođenje zakona, sprovode potragu i prikupljanje delova.

„Vremenski uslovi na Arktiku, uključujući hladan vetar, sneg i ograničeno dnevno svetlo, faktor su u ovoj operaciji, a osoblje će prilagoditi operacije kako bi bilo bezbednos“, navodi se u saopštenju. „Aktivnosti prikupljanja (olupine) se odvijaju na morskom ledu“.

Dodaje se da je Ratna mornarica nastavila potragu i sakupljanje delova na dnu Atlantskog okeana kod Južne Karoline, a da je Obalska straža obezbeđivala. Još delova je izvađeno u petak, a rad će se nastaviti kako vremenske prilike dozvole, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar