U trendu

Trudo na udaru jer je glumio crnca

OTAVA – Da se Džastin Trudo izvinio, samo po sebi i nije posebna vest.

Kanadski premijer, najpoznatiji po svom gotovo opsesivno negovanom imidžu branioca progresivnih i liberalnih vrednosti, iza sebe ima niz izvinjenja.

Čak je i BBC, koji zasigurno nije konzervativni medij, prošle godine objavio članak sa naslovom: „Izvinjava li se Džastin Trudo previše?“

No ovog puta se morao izviniti zbog bizarnog skandala koji bi ga, pet sedmica pre izbora, mogao koštati novog mandata.

Radi se o fotografiji iz 2001, kad je Trudo imao 29 godina, s gala zabave na temu „1001 noć“ na kojoj on pozira s nekoliko mladih žena odeven u Aladinov kostim i zatamnjenog lica kako bi izgledao kao lik iz arapske narodne bajke.

Zabava je održana u privatnoj školi u kojoj je tada bio nastavnik.

„Trebalo je tada da znam više, ali nisam. Duboko žalim što sam to učinio. Obukao sam Aladinov kostim i stavio šminku. Nisam to smeo da učinim“, rekao je Trudo novinarima nakon što je magazin „Tajm“ objavio sliku.

„Zatamnjivati svoje lice, bez obzira na kontekst ili okolnosti, uvek je neprihvatljivo zbog rasisticke istorije crnog lica. Trebalo je da to razumem tada i nikad nije trebalo to da učinim“, dodao je.

Crno lice (blackface) je inace engleski termin za maskiranje belaca u tamnopute osobe.

Muke po Trudou, međutim, tu nisu prestale, preneo je Index.hr.

U međuvremenu je na Tviteru osvanula još jedna fotografija, ovog puta sa takmičenja talenata u srednjoj školi u koju je išao, na kojem je obojio lice u crno, stavio periku i takav pevao rege klasik Banana Bot Song (Dej O).

Onda je kanadski portal Global Njuz objavio snimak, takođe, iz srednje škole koju je pohađao 90-ih, na kojoj opet ima lice i ruke obojene u crno i sa afro perikom na glavi.

Bizarnost cele situacije najbolje ilustrira to što je kanadski premijer, inace vrlo glasni zagovornik tolerancije, inkluzivnosti i osetljivosti prema manjinama, morao da prizna da se ne seća koliko puta se maskirao u crnca.

Interpretacije ovog skandala poprilično se razlikuju.

Za neke, ovo je pravi skandal, ali i eklatantni primer licemjerja jednog od svetskih predvodnika liberalne levice.

Reč je, podsetimo, o nekome ko je jednom prilikom ispravio devojku iz publike kad je iskoristila izraz „menkajnd“ (čovecanstvo).

„Mi volimo reći ‘piplkajnd’, ne nužno ‘menkajnd’.

Tako je inkluzivnije“, rekao je Trudo prošle godine i izazvao ismejavanje zbog izmišljanja politički korektnih reči.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar