U trendu

Trudo pooštrio ton prema demonstrantima koji blokiraju železnicu

Blokade demonstrata iz autohtonih narodnih zajednica koji remete železnički saobraćaj u Kanadi već više od dve nedelje, treba odmah da se prekinu, izjavio je danas premijer Džastin Trudo koji je pod pritikom da reši tu krizu koja se svakim danom pogoršava.

„Sadašnja situacija je neprihvatljiva i neodrživa. Kanadjani su bili strpljivi, naša vlada je bila strpljiva, ali te blokade traju dve nedelje i treba odmah da se prekinu“, rekao je Trudo novinarima.

„Naredjenja (pravosudja) moraju da se poštuju i zakon treba da bude primenjen“, dodao je Trudo.

Posmatrači su njegovu odluku protumačili kao zeleno svetlo za policijsku intervenciju za ukljanjanje demonstranata, iako je Trudo kategorički odbacio slanje vojske.

Premijer je pod pritiskom opozicije i trgovinskih krugova da brzo reši tu situaciju čije se posledice osećaju u celoj zemlji.

Kanadska trgovinska komora je saopštila da nastavak protesta može da ugrozi osnovno snabdevanje, kao što su stočna hrana, kiseonik za bolnice, ili gas za grejanje.

Trudo je podsetio da je njegova vlada pre dve nedelje neuspešno pokušala da pokrene dijalog sa predstavnicima autohtonih zajednica koji su blokirali železnicu. Jedno od prioriteta Trudoove vlade je pomirenje sa tim zajednicima.

Te zajednice se bune zbog projekta gradnje gasovoda na zapadu Kanade, a koji bi prolazio kroz njihovo zemljište i remetio njihovu kulturnu tradiciju. Protest se brzo proširio na druge provincije u Ontariju i Kvebeku.

Demonstranti uslovljavaju dijalog odlaskom policije sa njihovih poseda i prekidom radova gradnje gasovoda.

Blokada železnice je dovela do privremenog prekida rada oko 1.500 zaposlenih u železnici, koja je okosnica kanadske privrede. Ona omogućava prevoz robe od oko 250 milijardi kanadskih dolara (174 milijardi evra) godišnje sa jednog na drugi kraj ogromne zemlje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar