U trendu

Trudo pozvao Moskvu da odmah prekine sva neprijateljstva

OTAVA – Premijer Kanade Džastin Trudo osudio je danas napad Rusije na Ukrajinu i pozvao Moskvu da odmah prekine sva neprijateljstva najavljajući ozbiljne posledice ako se to ne dogodi.

„Kanada najstrožije osuđuje nečuveni napad Rusije na Ukrajinu. Ovi potezi bez povoda su jasan nastavak kršenja ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Takođe predstavljaju kršenje obaveza Rusije prema međunarodnom pravu i Povelji Ujedinjenih nacija“, naveo je Trudo u saopštenju,prenosi Glas Amerike.

On je poručio da Kanada poziva Rusiju da momentalno prekine sva neprijateljstva i provokacije protiv Ukrajine i da povuče sve vojne i paravojne snage iz te zemlje.

Kanadski premijer je rekao i da ukrajinski suverenitet i teritorijalni integritet moraju da se poštuju, kao i da ukrajinski narod mora da ima slobodu da sam odlučuje o svojoj budućnosti.

Trudo je naglasio da će potezi Rusije imati ozbiljne posledice.

„Sutra ujutro sastaću se sa partnerima iz G7 i nastavićemo da radimo blisko i brzo sa NATO-om i našim saveznicima da zajednički odgovorimo na ovaj bezobzirni i opasni čin, uključujući i uvođenje značajnih sankcija, pored onih koje su već najavljene“, naveo je Trudo u saopštenju.

On je na kraju poručio da Kanada nastavlja da bude uz Ukrajinu, njen narod i ukrajinsku zajednicu u Kanadi, navodi Glas Amerike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.