U trendu

Tunis: Kontramiting pristalica predsednika Saida

TUNIS – Hiljade pristalica tuniskog predsednika Kaisa Sajeda okupile su se danas u glavnom gradu da podrže odluku o suspenziji parlamenta i obećanje o promeni političkog sistema, dok oponenti predsednika ocenjuju da je na delu državni udar, prenosi Rojters.

Demonstracije u Tunisu su sazvane su kao odgovor na dvonedeljne demonstracije protivnika Sajedove politike i odluka.

Demonstranti su mahali državnim zastavama i nosili trasparente protiv Enahde, umerene islamističke partije sa najvećim brojem poslanika u parlamentu koja deluje kao glavni Sajedov protivnik, a procenjuje da je na ulicama bilo oko 8.000 ljudi.

„Tražimo da predsednik raspusti parlament i privede pravdi one zbog kojih je narod trpeo celu deceniju“, rekao je Salem Azudi, jedan od okupljenih.

Predsednik Sajed je u julu izazvao ustavnu krizu u Tunisu kada je suspendovao izabrani parlament, smenio premijera i preuzeo izvršnu vlast.

Prošlog meseca on je nagovestio da će suspendovati Ustav kada je rekao da bi mogao dekretima da donosi zakone, čime je ugrozio demokratske tekovine Tunisa stečene tokom Arapskog proleća 2011. godine, revolucije koja se iz Tunisa proširila širom arapskog sveta.

Sajedova intervencija se dogodila nakon višegodišnje ekonomske stagnacije i političke paralize pogoršane prošlogodišnjim lokdaunom, sporom vakcinacijom i uličnim protestima.

Iako je današnji protest organizovan putem društvenih mreža, tri manje partije u parlamentu, uključujući i Ahab, su ga podržale, rekavši da je „paraliza političkog sistema nateralo Sajeda da interveniše“.

„Sajed bi trebalo da formira vladu i da počne dijalog kako bi reformisao sistem i izborni zakon, a onda da ide na referendum“, rekao je Mohamed Amar, nezavisni poslanik koji je prisustvovao demonstracijama.

Prošle nedelje Sajed je postavio premijerku Nadžu Buden i apelovao na nju da brzo formira vladu, ali nakon što je preuzeo veća ovlašćenja, očekuje se da će premijerka imati manje uticaja nego njeni prethodnici.

Tuniska policija je danas uhapsila poslanika i televizijskog voditelja koji su bili istaknuti kritičari Sajeda otkako je povukao određene poteze u julu, rekao je advokat uhapšenih.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.