Turci uklanjaju ogradu na granici i puštaju migrante?

ATINA – Grčka vlada je objavila noćni videosnimak s granice sa Turskom na kojem se navodno vidi kako tursko vojno vozilo uklanja ogradu.

Vozilo namenjeno nadzoru granice uklonilo je ogradu uz pomoć kabla, objavila je vlada u Atini u trenutku kad rastu tenzije između dve države zbog migranata koji se nalaze na tursko-grčkoj granici.

Barijera na granici već je bila oštećena zahvaljujući migrantima koji je seku pri pokušaju ulaska u Europsku uniju.

Videosnimak će dodatno pojačati napetosti na granici na kojoj se sukobljavaju grčke snage bezbednosti i migranti, a na kojoj suzavac ispaljuje i turska strana, piše Indeks.hr.

Odluka turskog predsednika Redžepa Taajipa Erdogana da otvori put migrantima prema Evropi razljutila je grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa koji je objavio da je dogovor između Evrope i Ankare o ograničavanju migracija iz 2016. „mrtav“.

Turska je tim sporazumom pristala da zadrži migrante na svojoj teritoriji u zamjenu za finansijsku pomoć Evropske unije.

Ankara tvrdi kako Evropa nije ispunila obaveze predviđene dogovorom, a strahuje i zbog novog priliva izbeglica zbog sukoba u Idlibu, regiji na severozapadu Sirije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.