U trendu

Turisticke lokacije u Šangaju nece biti osvetljene dve noci

ŠANGAJ – Popularne turističke lokacije u kineskom gradu Šangaju neće biti osvetljene dve noći kako bi se uštedela struja, saopštili su zvaničnici.

Područje uz obalu, poznato po mešavini istorijskih i futurističkih zgrada, jedno je od najpoznatijih znamenitosti finansijskog centra Kine, preneo je Bi-Bi-Si.

Šangaj nije jedini koji je pogođen restrikcijama.

I u nekim drugim delovima Kine, poput provincije Sečuan, naređene su restrikcije struje zbog velikih suša usred toplotnog talasa koji je oborio sve rekorde.

Šangajske gradske vlasti saopštile su da zgrade u Bundu, koje se nalaze duž najveće gradske reke, neće biti osvetljene danas i sutra.

„Izvinjavamo se zbog neprijatnosti“, navodi se u saopštenju šangajskih gradskih vlasti.

Kina je prošle nedelje izdala prvo nacionalno upozorenje na sušu u ovoj godini, nakon što su oblasti, među kojima Šangaj u regionu delte reke Jangce i Sečuana na jugozapadu Kine, pogodile višenedeljne ekstremne vrućine.

Zvaničnici u provinciji Sečuan, gde su temperature premašile 40 stepeni, naveli su u nedavnom saopštenju da su porast temperature i male padavine, zajedno sa povećanim i pojačanim radom klima-uređaja, izazvali nestašicu struje.

Pokrajina je produžila mere štednje struje za pet dana do četvrtka, javljaju mediji.

Takođe, ograničeno je i napajanje nekih industrija.

Iz nemačkog proizvođača automobila Folksvagen rekli su za Bi-Bi-Si da je njihova fabrika u Čengduu, glavnom gradu Sečuana, i dalje zatvorena.

Portparol Folksvagena je rekao da kompanija očekuje „malo kašnjenje“ u isporukama koje bi mogle da se vrate na pređašnji nivo „u bliskoj budućnosti“.

Japanski automobilski gigant Tojota rekao je za Bi-Bi-Si da postepeno obnavlja proizvodnju u Sečuanu „koristeći električnu energiju iz vlastite proizvodnje“.

„Uticaj nestanka struje verovatno će biti kratkotrajan“, rekao je pomoćni analitičar za Kinu i severnu Aziju Čenju Vu u konsultantskoj kući Kontrola Rizika Čenju Vu.

Dodao je da će napori da se uštedi energija i poveća proizvodnja verovatno pomoći u ublažavanju situacije nestašice struje u narednim nedeljama, posebno ako se završi toplotni talas.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar