U trendu

Turković: BiH opredeljenja za jačanje dobrosusedskih odnosa

SARAJEVO – Ministarka inostranih poslova BiH Bisera Turković, posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem, izjavila je da je Bosna i Hercegovina opredeljena za jačanje dobrosusedskih odnosa i da se zajedno radi na povezivanju celog regiona.

Turković je na zajedničkoj konferenciji sa ministrom Selakovićem u Sarajevu istakla je to interes i Srbije i BiH, kao i celog regiona i to najviše zbog građana obe zemlje, celog regiona.

Kako je navela, i današnji sastanak pokazuje opredeljenost za unapređenje odnosa.

Turković je pozdravila odluku Srbije da da saglasnost za otvaranje konzulata BiH u Novom Pazaru i ocenila da je to još jedan korak ka dobrosusedskoj saradnji.

Zahvalila se na pomoći Srbiji u borbi protiv virusa korona i podsetila da je i BiH u skladu sa svojim mogućnostima pomogla Srbiji u Novom Pazaru kada je to bilo najpotrebnije.

Prema njenim rečima, za intenziviranje saradnje potrebno je i da se organizuju zajedničke sednice Vlade Srbije i Saveta ministara BiH.

„Ta praksa je postojala i mi želimo da se nastavi, jer se pokazala kao jako dobra“, kazala je Turković i navela da je potrebno raditi na pitanjima međudržavnih granica, sukcesije, naknade za zemljišta, pitanja nestalih osoba.

Kada je reč o hidrocentrali na Drini, koje još jedno od pitanja koje trebe rešiti, Turković kaže da stavove mogu da iznesu i entiteti BiH, ali da je nadležnost države da sprovodi međunarodne sporazume.

Navodi da je ekonomska saradnja Srbije i BiH dobra i ističe da je Srbija na trećem mestu kada je u pitanju spoljna razmena sa BiH, a da se deficit beleži na strani BiH.

Taj deficit je smanjen u poslednjih pet godina, kaže Turković i dodaje da postoji opredeljenje da se jača i privredna saradnja što pokazuje i dogovor predsednika Aleksandra Vučića sa članovima Predsedništva Bih o održavanju privrednog foruma.

„Naše opredeljenje jeste jačanje saradnje celog regiona i veoma smo voljni da razmatramo sve inicijative koje su pod okriljem EU i u tom pravcu ćemo doprineti. Mi smo malo tržište i ako želimo da budemo atraktivni za EU, onda regionalna saradnja mora da bude na zavidnom nivou“, kazala je Turković.

Navela je i da joj je izuzetno drago zbog današnje posete ministra Selakovića, za kojeg kaže da je pokazao da je sagovornik koji ispoštuje sve što je dogovoreno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.