U trendu

Turković: EU da odgovori na politiku koja uništava BiH

BRISEL/SARAJEVO – Ministarka spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Bisera Turković, izjavila je na neformalnom sastanku šefova diplomatije iz Zapadnog Balkana u Briselu, da Evropska unija mora da odgovori na politiku “koja uništava mir i napredak u Bosni i Hercegovini i na Zapadnom Balkanu”.

Ona je navela da bi destabilizacija BiH predstavljala takođe i opasnost za EU.

Turković je, kako su preneli sarajevski mediji, izjavila da “postoji političar koji ne samo da sprečava i blokira ulazak u Evropsku uniju, već istovremeno, uz podršku saveznika sa drugih strana, doprinosi uništavanju napretka koji je postignut velikim naporima u proteklih 26 godina”.

“Da li bi EU tolerisala da se novi Berlinski zid gradi na veštačkoj entitetskoj granici unutar Bosne i Hercegovine, gde su s jedne strane oni koji podržavaju EU, a s druge strane oni koji podržavaju Rusiju? Zajedno sa globalizacijom i međuzavisnošću, geopolitičko držanje i uticaj na Zapadnom Balkanu nova je realnost koju Unija mora prepoznati i na nju brzo odgovoriti,” navela je Turković.

Posmatrajući sadašnju sliku na granicama EU, možete samo zamisliti kakve ćemo slike videti na Balkanu ako već pokrenuti procesi – koji ne samo da krše Dejtonski mirovni sporazum, već i usvojene zakone i evropske standarde – ne budu zaustavljeni, rekla je Turković.

Rekla j ei da nije samo Bosna i Hercegovina čija je sigurnost na meti.

„Mnogo više je toga dovedeno u pitanje. Danas je u pitanju stabilnost i sigurnost balkanskih država, a sutra bi to mogla biti stabilnost i sigurnost EU,” zaključila je Turković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar