U trendu

Turković: Presuda Osmanoviću udarac za normalizaciju odnosa

SARAJEVO – Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković oštro je reagovala na današnju presudu Višeg suda u Beogradu bivšem pripadniku Armije BiH Osmanu Osmanoviću, kojom je osuđen na pet godina zatvora i poručila da je to novi težak udarac normalizaciji odnosa u regionu.

Ona je na svom Facebook profilu napisala da je presuda u „sramna“, prenosi Klix.ba.

„Bosna i Hercegovina je sa punim pravom tražila od Srbije da se predmet ustupi bh. pravosuđu, u skladu sa potpisanim protokolom. Ovo je novi težak udarac normalizaciji odnosa u regionu i to u veoma osetljivom trenutku. Nepravda prema jednom čoveku nepravda je prema svima nama“, napisala je Turković.

Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu danas je osudilo na pet godina zatvora bivšeg pripadnika Armije BIH Osmana Osmanovića zbog ratnog zločina nad civilima i zarobljenicima 1992. godine u logoru Rasadnik u Gornjem Rahiću na području Brčkog.

Njemu je danas nakon izricanja presude produžen pritvor u kojem je od hapšenja u novembru 2019. godine, rečeno je Tanjugu u sudu.

Ovo je prvostepena presuda na koju i tužilaštvo za ratne zločine i odbrana imaju pravo žalbe Apelacionom sudu.

Tužilaštvo tereti Osmanovića da je sa više pripadnika svoje jedinice nanosio telesne povrede, mučio, zlostavljao i zastrašivao civile i zarobljene pripadnike Vojske RS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar