Turska: Izjava penzionisanih admirala izazvala buru

ANKARA – Izjava koju su potpisala 103 turskih admirala u penziji izazvala je danas oštre reakcije državnih zvaničnika u Ankari koji su je povezali s prethodnim pokušajima vojnog puča.

Admirali su kritikovali predlog da se Turska povuče iz međunarodnog sporazuma iz Montreja, postignutog još 1936. godine, kojim je regulisan brodski saobraćaj kroz moreuze Bosfor i Dardaneli koji povezuju Sredozemno sa Mramornim i Crnim morem.

Potpredsednik Turske Fuat Oktaj uporedio je izjavu admirala sa „zviždukanjem uplašene kukavice na groblju“, a potpredsednik vladajuće stranke Pravde i razvoja Numan Kurtulus nazvao je potpisnike „zaljubljenicima u staru Tursku koji sebe vide iznad volje nacije“, prenosi AP.

„Činjenica da je otvorena rasprava o povlačenju iz sprazuma u Montreju kao deo razgovora o izgradnju Istanbulskog kanala (koji bi trebalo da premosti saobraćaj kroz Bosfor i Dardanele) dočekana je sa zabrinutošću. Smatramo da je neophodno da se suzdržimo od razgovora o povlačenju iz sporazuma u Montreju jer je taj akt značajno mesto u održanju Turske“, poručili su penzionisani turski admirali.

Ibrahimm Kalin, predstavnik predsednika Turske Redžepa Taipa Erdogana, oceino je da izjava pezionisanih admirala evocira period „vojnih udara“ i čini da oni izgledaju „smešno i patetično“.

U reakciji iz Ministarstva odbrane Turske se kaže da oružane snage ne mogu da se koriste „kao oruđe za pohlepu, ambicije i lične ciljeve onih koji nemaju nikakve dužnosti, niti odgovornost“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.