U trendu

Turska kritikuje američku zabranu nošenja električnih uredjaja u ručnom prtljagu

Turski ministar saobraćaja Ahmet Arslan izjavio je da njegova zemlja pregovara sa SAD o „ublažavanju ili ukidanju“ privremene zabrane prenošenja elektronskih uredjaja u ručnom prtljagu na letovima iz Istanbula, koja je danas stupila na snagu.

SAD uvele su privremenu zabranu prenošenja elektronskih uredjaja u ručnom prtljagu na letovima iz osam država pretežno sa Bliskog istoka i severa Afrike.

Arslan je rekao da se protivi zabrani, navodeći da će ona smanjiti komfor putovanja i broj putnika, prenela je agencija Dogan.

On je pozvao SAD da „ne mešaju“ Istanbul s drugim mestima i dodao da su turske vlasti već preduzele sve moguće bezbednosne mere na aerodromima.

Turski zvaničnik izrazio je nadu da će se spor oko prenošenja elektronskih uredjaja u ručnom prtljagu rešiti u narednih nekoliko dana.

Kompanija „Turkiš erlajns“, najveći avioprevoznik u Turskoj, objavila je obaveštenje na svom sajtu u kome poziva putnike koji lete za SAD da ne unose u avion elektronske uredjaje veće od mobilnih telefona, osim ako se ne radi o medicinskim uredjajima.

Putnicima na odredjenim letovima iz Egipta, Jordana, Kuvajta, Maroka, Katara, Saudijske Arabije, Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata nije dozvoljeno prenošenje laptopova, ajpadova (iPad), kamera i dugih elektronskih uredjaja u ručnom prtljagu.

Razlog zabrane prenošenja uredjaja još nije saopšten, a američki bezbednosni zvaničnici nisu želeli da komentarišu.

Jedan američki zvaničnik rekao je agenciji AP da se zabrana odnosi na direktne letove sa 10 medjunarodnih aerodroma iz osam zemalja u SAD.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.