U trendu

Turska opozicija dogovorila izvršne potpredsednike u slučaju izborne pobede

ANKARA – Turska opozicija danas se približila dogovoru u kojem bi desničarska „Dobra stranka“ mogla da se vrati u opozicioni savez koji je napustila pre tri dana, otvarajući tako put ka stvaranju izazova za predsednika Redžepa Tajipa Erdogana na predstojećim predsedničkim i parlamentarnim izborima zakazanim za maj.

Prema najnovijem predlogu, gradonačelnici Ankare i Istanbula Mansur Javaš i Ekrem Imamoglu, postali bi izvršni potpredsednici zemlje ukoliko bi opozicioni blok pobedio na predsedničkim i parlamentarnim izborima, prenosi Rojters.

Dobra stranka napustila je blok prošle sedmice nakon što je liderka te partije Meral Akšenet odbacila izbor šefa glavne opozicione partije, Republikanske narodne partije, Kemala Kiličdaroglua, za predsedničkog kandidata i naknadno predložila da dvojica gradonačelnika budu potpredsednici u slučaju izborne pobede.

Ona je navela da su istraživanja javnog mnjenja pokazala da će pobediti Erdogana sa velikom razlikom.

Rojters navodi da je dogovor opozicije postignut dva meseca pre izbora i mesec dana nakon što su zemljotresi razorili jug zemlje, usmtrivši više od 45.000 ljudi, a uprkos široko rasprostranjenim kritikama prvobitnog odgovora vlade na katastrofu, ankete su pokazale da su Erdogan i njegova AK Partija (AKP) u velikoj meri zadržali svoju podršku.

Opozicija na prethodnim nacionalnim izborima nije uspela da pruži ozbiljan izazov Erdoganu, čija je AKP došla na vlast 2002. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar