U trendu

Turska pozvala ambasadora Danske i optužila njegovu zemlju za zločin mržnje zbog spaljivanja …

Turska je naložila ambasadoru Danske da dođe u ministarstvo spoljnih poslova u Ankari i optužila njegovu zemlju da podržava „zločin mržnje“ nakon što je jedan antiislamski aktivista danas u Kopenhagenu spalio dva primerka muslimanske svete knjige Kuran, što je bio samostalni čin protesta.

Ultradesničarski aktivista Rasmus Paludan, dvojni državljanin Danske i Švedske, već je jednom razjario Tursku time što je 21. januara, pre ravno nedelju dana – spalio primerak Kurana u Švedskoj, a danas i u Danskoj, ispred jedne džamije i ispred turske ambasade u Kopenhagenu.

Paludan je, štaviše, obećao da će istu stvar raditi svakog petka, sve gok Švedska ne bude primljena u NATO.

Švedska i njoj susedna Finska žele da se priključe Severnoatlantskoj vojnoj alijansi zbog rata u Ukrajini, čime su se i jedna i druga odrekle višedecenijske politike neutralnosti, međutim, njihov pristup moraju da odobre sve zemlje članice, a Turska je stavila do znanja da će blokirati Švedsku, delom i zato što Paludan spaljuje primerke Kurana.

Čak i pre toga, Ankara je uslovljavala prijem dve zemlje u NATO zahtevom da se one razračunaju sa naoružanim kurdskim pobunjenicima i drugim organizacijama koje Turska smatra terorističkim.

Kako je javila turska državna novinska agencija Anadolija, danskom ambasadoru je naloženo da dođe u tursko ministarstvo spoljnih poslova, gde su zvaničnici zemlje domaćina izrazili „strogu osudu“ toga što je Danska „dozvolila ovaj provokativni akt (spaljivanje Kurana) koji jasno konstituiše zločin mržnje“.

Ambasadoru je rečeno da je „stav Danske neprihvatljiv“ i da Turska očekuje da dozvola bude povučena, prenela je agencija Anadolija.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova u saopštenju je Paludana nazvalo „islamomrziteljskim šarlatanom“ i osudilo činjenicu da mu je dozvoljeno da izvede svoj protest.

„Iskazivanje tolerancije za tako gnusne akte koji vređaju osećanja miliona ljudi koji žive u Evropi preti praksi mirne koegzistencije i provocira rasističke, ksenofobične i antimuslimanske napade“, navedeno je u saopštenju.

Danski ministar spoljnih poslova Lars Loke Rasmusen rekao je danskim medijima da incident neće uticati na „dobre odnose“ Danske i Turske, i dodao je da Kopenhagen namerava da razgovara sa Ankarom o danskim zakonima o slobodama.

„Naš zadatak je sada da razgovaramo sa Turskom u uslovima koji vladaju u Danskoj sa našom otvorenom demokratijom, i da postoje razlike između Danske kao zemlje i našeg naroda – i potom o individuama koji imaju oštro različita stanovišta“, rekao je Rasmusen.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar