U trendu

Turske i sirijske žrtve zemljotresa mogu u Nemačku ako imaju uslov za vizu

BERLIN – Vlasti u Berlinu nude mogućnost žrtvama zemljotresa u Turskoj i Siriji da budu zbrinuti kod svojih rođaka koji žive u Nemačkoj ili u državnim skloništima, ali samo ukoliko ispunjavaju važeće uslove za dobijanje vize, saopšteno je danas iz ministarstva spoljnih poslova Nemačke.

Cilj Berlina je da se takvim osobama omogući da brže i lakše dođu u Nemačku u postojećim zakonskim okvirima, objasnio je portparol ministarstva, prenosi Rojters.

„Problem je, naravno, ako neko lice nema pasoš. Malo je verovatno da pasoše imaju oni koji su u zemljotresu izgubili sve, ali ne možemo jednostavno potkopavati tursku administraciju i izdavati boravišne dozvole licima bez pasoša“, rekao je novinarima portparol MSP Nemačke na redovnoj konferenciji za medije u Berlinu.

U Nemačkoj živi oko 2,3 miliona Turaka i to je najveća turska dijaspora u svetu, a mnogi Sirijci su došli u Nemačku posle 2015. godine kada je njihova zemlja otvorila svoje granice za stotine hiljada izbeglica.

Ministarka unutrašnjih poslova Nemačke Nensi Fezer želi da dozvoli ulazak žrtvama zemljotresa, ali, kako je rekla „sa redovnim vizama koje se brzo izdaju i važe tri meseca“.

Turcima čiji su pasoši ostali zakopani pod ruševinama savetuje se da kontaktiraju nemačku ambasadu u Ankari ako žele da borave kod svojih rođaka u Nemačkoj pod uslovom da rođaci preuzmu odgovornost za njih.

Sirijcima je put ka Nemačkoj teži jer zvanični Berlin nema diplomatske veze sa Sirijom više od 11 godina, od izbijanja građanskog rata.

Drugim rečima, građani Sirije moraju da putuju do ambasade Nemačke u susednim zemljama i tamo podnesu zahteve za vizu, što je bilo komplikovano i pre zemljotresa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar