U trendu

Turski šef diplomatije u Kairu, najavio skori susret predsednika Turske i Egipta

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavučoglu rekao je danas u Kairu da priprema susret turskog i egipatskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i Abdela Fataha al Sisija, da učvrste odnose posle desetogodišnjih tenzija.

Na konferenciji za novinare sa svojim egipatskim kolegom Samehom Čukrijem Čavušoglu je rekao da želi ponovo da uspostavi diplomatske odnose dve zemlje na najvišem nivou.

„Moguće je da ćemo imati nesuglasice u budućnosti ali ćemo učiniti sve da izbegnemo ponovan prekid naših odnosa“, rekao je on.

Čavušoglu je primio Šukrija krajem februara u Turskoj posle potresa koji je pogodio gotovo šestinu turskog stanovništva.

Odnosi dve zemlje su naglo prekinuti posle dolaska egipatskog predsednika Abdela Fataha al Sisija na vlast 2013. godine.

Turski predsednik je rekao da nikad neće razgovarati sa nekim kao što je Sisi koji je svrgnuo prvog demokratski izabranog egipatskog predsedniha Mohameda Morsija člana Muslimanskog bratstva, velikog saveznika Turske.

Dan posle zemljotresa 6. februara u kome je stradalo gotovo 48.500 ljudi u Turskoj dvojica zvaničnika su ipak razgovarala telefonom a pošto su se prvi put rukovali u novembru na svetskom fudbalskom prvenstvu u Kataru, još jednoj zemlji sa kojom je Egipat nedavno ponovo uspostavio kontakte pošto je prethodno optuživao za bliskost sa Muslimanskim bratstvom.

Čavušoglu je rekao da će se posle turskih izbora, uključujući i predsedničkih 14. maja, turski predsednik sastati sa predsednikom Sisijem.

Na trgovinskom planu razmena između Egipta i Turske nije nikad prekidana, i prešla je od 4,4 milijardi dolara 2007. na 11,1 milijardu dolara 2020. godine, naveo je institut Karnegi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.