U trendu

Turski sud: Pritvaranjem Kavale nisu prekršena njegova prava

ANKARA – Turski Vrhovni sud presudio je danas da zadržavanjem u pritvoru biznismena i filantropa Osmana Kavale, koji je proveo više od tri godine u zatvoru bez presude, nije prekršeno njegovo pravo na slobodu i bezbednost, prenose turski državni mediji.

Kavala (63) nalazi se u zatvoru od kraja 2017. godine, a ranije ovog meseca sud je odlučio da mu se produži pritvor.

Evropski sud za ljudska prava tražio je da on bude oslobođen.

Nakon što je u februaru oslobođen optužbi vezanih za proteste 2013. godine, Kavala je ponovo uhapšen po optužbama u vezi sa neuspelim pokušajem puča 2016. godine, podseća Rojters.

Kavala se ranije ove godine obratio Ustavnom sudu tvrdeći da je njegovo zadržavanje u pritvoru nezakonito i da se time kršnji njegovo pravo na slobodu i bezbednost.

Međutim, Generalna skupština Ustavnog suda presudila je
da nije došlo do kršenja prava, prenela je agencija Anadolija.

Kavala je negirao sve optužbe.

Prema navodima kritičara, Kavalino zadržavanje u pritvoru ukazuje na politički pritisak na tursko pravosuđe, za koje tvrde da je spremno da kazni hiljade ljudi koje vlada gleda kao protivnike od 2016. godine.

S druge strane, vlada tvrdi da su sudovi nezavisni.

Evropski sud za ljudska prava pozvao je u decembru 2019. godine da on bude oslobođen, tvrdeći da je cilj njegovog zadržavanja u pritvoru da on bude ućutkan.

Suđenje povezano s pokušajem puča 2019. godine otvoreno je ranije ovog meseca, kada je sud zadržao Kavalu u pritvoru i zakazao naredno saslušanje za 5. februar, kada će biti saslušani i drugi svedoci.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.