Tusk: EU teško da može da ispuni uslove Britanije

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izrazio je danas sumnju da će Evropska unija moći da ispuni zahteve Velike Britanije, koje je ta zemlja postavila kao uslov za ostanak u toj zajednici 28 zemalja.
   
Na samitu EU-Afrika u Valeti, na Malti, posvećenom izbegličkoj krizi, Tusk je rekao da su ti „zahtevi strogi“.

Britanski premijer Dejvid Kameron najavio je referendum o članstvu Britanije u EU do kraja 2017. godine. 

On je zatražio da sporazum o reformama EU bude postignut do kraja ove godine, povodom čega je Tusk rekao da „nema garantija da bi to moglo biti učinjeno do decembra“.  

Tusk je dodao da je pregovarački proces s Londonom „veoma, veoma oštra igra“.

Britanski premijer Kameron je pre dva dana u Londonu predstavio spisak zahteva kako bi Velika Britanija ostala članica EU, i istog dana uputio pismo predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku, uoči obećanog referenduma u Velikoj Britaniji o tom pitanju predviđenog do kraja 2017. godine.

Kameron je rekao da Velika Britanija želi promene u četiri oblasti, uključujući zaštitu zemalja koje ne koriste evro kao valutu.

Britanija želi „jasno, pravno obavezujuće i nepovratno“ izuzeće od privrženosti EU sve tešnjem povezivanju, rekao je Kameron.

Najsporniji oblast britanskih zahteva tiče se slobode kretanja ljudi u EU, pošto omogućava građanima jednih članica da žive i rade u drugim.

Kameron je istakao da Velika Britanija želi da „reši zloupotrebu prava na slobodu kretanja i da joj se omogući kontrola migracija unutar EU“. On je rekao da je neregulisana imigracija iz ostalih zemalja EU u Veliku Britaniju, većinom iz istočnih članica koje su u Uniju ušle od 2004. godine, napravila veliki pritisak na britanske škole, bolnice i javne službe.

Britanski premijer je rekao da sloboda kretanja ne bi trebalo da se odnosi na buduće nove članice EU dok njihove privrede ne dostignu nivo privreda sadašnjih članica. Takođe je naveo da traži da novi useljenici ne mogu dobijati socijalne beneficije dok ne provedu najmanje četiri godine u Velikoj Britaniji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.