Tusk optužen da je radio sa Putinom protiv Poljske

Poljski ministar odbrane optužio je predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska da sarađuje sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom sa ciljem da naškodi poljskim interesima u slučaju pada aviona u Rusiji 2010. godine u kome je poginuo tadašnji predsednik Poljske Leh Kačinjski, kao i još 95 osoba.

Ministarstvo je juče stavilo do znanja vojnom odseku Kabineta državnog tužilaštva da sumnja da je Tusk, koji je bio premijer u to vreme, zloupotrebio poverenje u spoljnim odnosima.

Portparolka kabineta tužioca u Varšavi potvrdila je da je dobila obaveštenje od ministarstva u kome se Tusk optužuje za diplomatsku veleizdaju, prenosi Rojters.

Tužilaštvo ima 30 dana da odluči da li će pokrenuti istragu.

Kabinet Tuska u Briselu odbio je da da komentar.

Ovo je najozbiljnija optužba koju je protiv Tuska podnela desničarksa partija Zakon i Pravda, na čelu koj je brat pokojnog predsednika Jaroslaw – najmoćniji političar u Poljskoj i protivnik Tuska, navodi Rojters.

Ministar odbrane Antoni Macerević rekao je za poljski dnevni list „Gazeta Polska“ danas da je Tusk stupio u nelegalan kontant sa Vladimirom Putinom na štetu Poljske i zbog toga bi trebalo da krivično odgovara.

Državna agencija Poljske, PAP, prenela je deo obaveštenja u kome se navodi da je Tusk pristao na uslove koji su sprečili da Poljska u potpunosti učestvuje u istrazi uzroka pada aviona u blizini ruskog grada Smolenska.

Macerevič je takođe naveo da Tusk nije uspeo da obezbedi dogovor sa Moskvom kojoj bi se predstavnicima Poljske u svim istražnim aktivnostima na mestu pada garantovalo učesće, što je Rusiji dozvolilo da ograniči učesće Poljske.

Tusk nije uspeo da obezbedi povraćaj olupine aviona u Poljsku, navodi se u obaveštenju, a Rusija je nekoliko puta odbijala da preda olupinu zbog, kako je tada navedeno, sopstvene istrage.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.