U trendu

Tusk: Poziv članicama EU na konstruktivan pristup

BRISEL – Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk pozvao je u danas čelnike zemalja članica EU da se vrate konstruktivnom pristupu u rešavanju pitanja migracija jer je upravo takav pristup omogućio smanjenje broja ilegalnih dolazaka na prethodni nivo.

„Tokom leta ponovno su izbile napetosti između zemalja članica u vezi sa dolaskom migranata u EU. Želim otvoreno da kažem sledeće: potraga za okončanjem migracijske krize zajednički je zadatak zemalja članica i institucija EU. Ako jedni žele da reše krizu, dok je drugi žele koristiti, ona će ostati nerešiva“, kaže se u Tuskovu pozivnom pismu čelnicima zemalja članica EU uoči neformalnog samita koji će se sutra i prekosutra održati u Salcburgu.

„Nadam se da ćemo u Salcburgu moći da prestanemo sa međusobnim zamerkama i vratimo se konstruktivnom pristupu. Upravo je takav pristup proteklih meseci doneo željene učinke – danas je priliv ilegalnih migranata u EU ponovno na pretkriznim nivoima“, dodao je Tusk.

Glavne teme neformalnog summita u Salcburgu biće migracije, unutrašnja bezbednost i pregovori o izlasku Velike Britanije iz EU, prenela je Hina.

Izvori iz Evropskog saveta ističu da se pitanje migracije ne može rešiti bez saradnje sa trećim zemljama, na južnim obalama Sredozomlja.

„Mi možemo uspostaviti plaftforme za iskrcavanje, ali bez saradnje sa zemljama sa druge obale Sredozemlja to neće funkcionisati“, rekao je izvor.

U tom kontekstu, Tusk očekuje podršku za sazivanje samita Evropske unije i Arapske lige početkom sledeće godine.

Što se tiče unutrašnje bezbednosti, cilj je pojačati policijsku i pravosudnu saradnju, pojačati bezebdnost na spoljnim granicama i povećati otpornost na napade u kibernetičkom prostoru.

Na samitu će biti reči i o predlogu Komisije za znatno jačanje Evropske granične i obalske straže. Predloženo je povećenje broja pripadnika te agencije sa sadašnjih 1.500 na 10.000 pripadnika do 2020. godine.

Komisija je, takođe, predložila uspostavljanje Evropske agencije za azil, koja bi pomagala zemljama u obradi zahteva za azil i u vraćanju ilegalnih migranata.

Samit se završava radnim ručkom na kojem će 27 čelnika EU, bez britanske premijerke Tereze Mej, razgovorati o pregovorima o Bregzitu.

O stanju pregovora upoznaće ih glavni pregovarač za Bregzit Mišel Barnije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.