U trendu

Tužilac MKS: Moguća istraga ratnih zločina u Ukrajini

HAG – Tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Karim Kan danas je izrazio zabrinutost zbog ruske invazije na Ukrajinu i rekao da bi tribunal mogao da istražuje moguće ratne zločine u ovoj zemlji.

„Pažljivo pratim dešavanja u Ukrajini sa sve većom zabrinutošću“, naveo je Kan u saopštenju, prenosi Rojters.

On je podsetio sve strane koje učestvuju u neprijateljstvima na teritoriji Ukrajine da njegova kancelarija može da sprovodi svoju jurisdikciju i da istražuje svako delo genocida, zločina protiv čovečnosti ili ratnog zločina počinjenog u Ukrajini.

Nakon ruskog pripajanja Krima u martu 2014. i borbi koje su usledile u istočnoj Ukrajini između proruskih snaga i ukrajinske vojske, Kijev je prihvatio nadležnost Međunarodnog krivičnog suda za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine počinjene na svojoj teritoriji od februara 2014.

U decembru 2020. godine, kancelarija tužioca je objavila da ima razloga da veruje da su ratni zločini i drugi zločini počinjeni tokom sukoba u istočnoj Ukrajini, preliminarna istraga je završena, ali formalni zahtev sudijama za otvaranje pune istrage još nije podneta.

Rusija nije članica MKS i protivila se pokretanju slučaja pred ovim sudom, ali on može da istražuje navodne ratne zločine i zločine protiv čovečnosti počinjene na teritoriji Ukrajine, bez obzira na nacionalnost navodnih počinilaca, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.