U trendu

Tužilac:Potpredsednici Huaveija preti do 30 godina zatvora

VANKUVER – Kanadski tužilac izjavio je da potpredsednica i finansijska direktorka „Huaveija“ Meng Vangdžu, koja ja pre nekoliko dana uhapšena u Kanadi, namerava da pobegne iz te zemlje jer se u SAD suočava sa optužbama na osnovu kojih bi mogla biti osuđena do 30 godina zatvora.

Mengova, inače kćerka osnivača kineske kompanije „Huavei“ Rena Džengfeija, kojoj preti izručenje SAD, pojavila se u petak pred sudom u Vankuveru, od kojeg traži da bude puštena iz pritvora uz kauciju.

Tužilac, međutim, tvrdi da ona ima velika sredstava i da namerava da napusti Kanadu i vrati se u Kinu, prenosi AP.

On je rekao da se optužbe sa kojima se Mengova suočava u SAD dovode u vezu sa time da je „Huaveji“ koristio svoju nezvaničnu produžnicu pod nazivom „Skajkom“ kako bi pristupio tržištu Irana prilikom poslovanja, što bi bilo u suprotnosti sa američkim sankcijama.

Mengova je optužena za prevaru.

Prema navodima tužioca, ona je uveravala banke da su „Huaveji“ i „Skajkom“ bile odvojene kompanije, a SAD smatraju da je u pitanju ista firma.

S druge strane, njen advokat kaže da činjenica da finansijska direktorka „Huaveija“ ima izvanredne resurse ne može da bude faktor kojim bi se isključila kaucija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.