U trendu

Tužilac Turković o slučaju nabavke kriptovanih telefona

PODGORICA – Specijalni tužilac Miroslav Turković je na osnovu dokaza prikupljenih u istrazi mišljenja da nema osnova za zaključak da je premijer Dritan Abazović nabavljao kriptovane mobilne telefone od pripadnika kriminalnog klana, kako je to objavio podgorički Mportal, a prenela Pobjeda.

Turković je u izveštaju dostavljenom glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću, između ostalog, konstatovao da nema ni podataka da je Abazović koristio kriptovani mobilni telefon, odnosno da je, kako se navodi, „učestvovao u komunikaciji sa okrivljenima ili drugim licima“.

Na to, navodi Turković, ukazuje i iskaz svedoka Boža Milonjića, koji je prema objavljenoj komunikaciji trebalo da bude posrednik u predaji kriptovanog telefona.

„Povodom navoda objavljenih u pojedinim medijima, u toku jučerašnjeg dana i danas, obaveštavam da sam mišljenja da dokazi prikupljeni u toku istrage, svojom sadržinom nisu dali činjenični osnov za zaključak da su okrivljeni obezbedili mobilni telefon sa aplikacijom SKY EČ za Dritana Abazovića, sadašnjeg predsednika Vlade Crne Gore, niti sam ocenom sadržine prikupljenih dokaza pronašao bilo koji podatak da je isti koristio kriptovani mobilni telefon, odnosno da je učestvovao u komunikaciji sa okrivljenima ili drugim licima“, navodi Turković u izveštaju, koji su integralno objavile podgoričke Vijesti.

Mportal je objavio da je aktuelni premijer Abazović preko posrednika nabavljao kriptovane telefone od pripadnika jednog od najozloglašenijeg kriminalnog klana na Balkanu.

Abazović je to demantovao i zatražio od Specijalnog državnog tužilaštva da utvrdi činjenice i poručio da im pritom stoji na raspolaganju.

Objava o povezanosti Abazovića sa kriminalnim klanom dolazi devet dana uoči izglasavanja (ne)poverenja aktuelnoj vladi, zbog potpisanog Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Inicijativu za izglasavanje nepoverenja aktuelnoj vladi podnelo je pet partija predvođenih DPS-om Mila Đukanovića.

O (ne)poverenju Abazovićevoj vladi glasaće se na sednici Skupštine 19. avgusta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.