Tužilaštvo BiH: Više predmeta u kojima je Dodik prijavljena ili osumljičena osoba

SARAJEVO – U Tužilaštvu BiH u radu je više predmeta u kojima je Milorad Dodik, u svojstvu prijavljene ili osumnjičene osobe, prenela je danas sarajevska N1 tv.

„U predmetima koji se odnose na član 145a. KZ BiH, u statusu je prijavljene osobe u više predmeta u kojima postupajući tužitelji vrše provere navoda iz prijave. O daljem statusu predmeta, odnosno naredbama o provođenju ili neprovođenju istrage, odluku će nakon izvršenih potrebnih radnji, doneti postupajući tužioci, koji postupaju u konkretnim predmetima”, naveli su odgovoru za N1 tv..

Inače, u članu 145a. KZ BiH se navodi:

“Ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovečnosti ili ratni zločin utvrđen pravosnažnom presudom u skladu s Poveljom Međunarodnog vojnog suda pridruženom uz Londonski sporazum od 8. aprila 1945. ili Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ili Međunarodnog krivičnog suda ili suda u Bosni i Hercegovini, a usmereno je protiv grupe lica ili člana grupe određene s obzirom na rasu, boju kože, veroispovest, poreklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, i to na način koji bi mogao potaknuti na nasilje ili mržnju usmerenu protiv takve grupe lica ili člana takve grupe, kazniće se kaznom zatvora od šest meseci do pet godina”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.