U trendu

Tužilaštvo: Poslednja prijava protiv Dodika stigla dan

SARAJEVO – Tužilaštvo BiH saopštilo je da predmet protiv srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, formiran po dobijanju prve krivične prijave, a da je poslednja prijava stigla danas.

U saopštenju se ne navodi više detalja o razlozima formiranja predmeta.

Tužilac Džermin Pašić je pre dva dana za sarajevski portal Klix rekao da je lično službenom korespondencijom zatražio formiranje predmeta protiv Dodika.

Pašiću su se kasnije pridružili tužioci Izet Odobašić, Elvira Stanojlović i Saša Sarajlić.

Dodik je tada izjavio da nije trebalo da tužioci Tužilaštva BiH čekaju stavove Predsedništva SDA da bi pokretali istrage protiv njega.

Upitan da prokomentariše inicijativu tužioca Džermina Pašića za hitnim formiranjem predmeta protiv srpskog člana Predsedništva BiH zbog, kako je naveo, pretnji teritorijalnom integritetu BiH, Dodik je za Srnu rekao da osim što rade u neustavnim institucijama, te sudije i tužioci nikada se nisu pobunili što rade po nalogu SDA.

Dodik je komentarisao i izjavu sudije Suda BiH Branka Perića da su Sud i Tužilaštvo BiH deo pravosudnog poretka i da političari ne smeju biti izvan zakona, i naglasio da je neverovatno da sudija konstatuje da su Sud i Tužilaštvo deo pravosudnog poretka, a ne primećuje da nisu deo Ustava, koji bi za obojicu trebalo da bude vrhovni pravni akt u BiH.

„Perićeva poruka da političari ne smeju biti izvan zakona je komična – pa on godinama radi u instituciji izvan Ustava BiH i to mu ne smeta“, rekao je Dodik reagujući na zahtev tužilaca da se protiv njega formira predmet.

On je dodao da ako na ovaj način rezonuju tužioci i sudije u BiH, onda njoj niko drugi ne treba da bi atrofirala.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.