U trendu

Tuzilastvo se protivi Gucatijevom puštanju iz pritvora

HAG – Specijalizovano tužilaštvo Kosova usprotivilo se zahtevu branilaca Hisnija Gucatija da mu se ukine pritvor i zatražilo od žalbenog veća da odbaci njihovu žalbu na prvostepeno rešenje kojim je sudija za prethodni postupak 27. oktobra odbio zahtev za njegovo hitno puštanje na slobodu uz jemstvo.
U odgovoru na žalbu odbrane, koji je danas objavljen, tužilaštvo je navelo da žalbeno veće treba da žalbu odbaci po kratkom postupku, jer ne sadrži argumente koji bi pokazali bilo kakvu grešku već donetoj odluci.
„I dalje postoji rizik da će Gucati ometati napredak postupka i pociniti nova krivicna dela“, navelo je tužilaštvo.

Gucatiju je pritvor određen zbog opasnosti da bi mogao da pobegne, da bi morao da ometa predstojeće krivične posutpke koji će se voditi pred Specjalizvanim većima protiv pripadnika OVK, kao i da će nastaviti da ponavlja krivična dela za koja se već sumnjiči.

On se tereti za zastrašivanje svedoka u postupcima koji će biti vođeni pred tim sudom.

Njegov branilac je na ročištu 29. septembra pored zahteva za njegovo puštanje iz pritvora, ponudio jemstvo da neće pobeći niti se kriti od suda, od 1.000 evra, uz oduzimanje pasoša i nalog da se svako veče javlja lokalnoj policiji u Skenderu, mestu gde živi sa brojnim članovima porodice.

Gucati je uhapšen i izručen Hagu 24. septembra, jer je u Prištini držao konferencije za novinare 7, 16. i 22. septembra gde je delio i učinio dostupnim medijima tajne i poverljive informacije i dokumenta koja su u vezi sa radom Specijalizovanog tužioca i nije sprečio osumnjičenog Nasima Haradinaja da imenuje pojedine (potencijalne) svedoke i da informacije u vezi sa njihovim prebivalištem i drugim ličnim podacima.

Ovo ponašanje, prema stavu tužioca, predstavlja ozbiljnu pretnju, odnosno sredstvo prinude na svedoke, u cilju da se odgovore od svedočenja ili nagovore na davanje lažne izjave pred tužiocem i sudom.

Na isti način je potencijalne svedoke izložio opasnosti po njihovu bezbednost, a sve u cilju odmazde zbog njihovog istinitog svedočenja pred istražiteljima tužilaštva.
Gucati se tereti i za krivično delo povrede tajnosti postupka objavljivanjem infomarcija iz istrage i imena potencijalnih svedoka.

Istog dana kada i Gucati uhapšen je i Nasim Haradinaj, potpredsednik Udruženja veterana OVK nakon čega su obojica izručeni Hagu i terete u istom predmetu za ista krivična dela.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.