TV debata Džonsona i Korbina, sukob oko Bregzita

LONDON – Britanski premijer Boris Džonson i lider opozicije Džeremi Korbin sukobili su se po pitanju Bregzita, zdravstva i ekonomije u prvoj televizijskoj predizbornoj debati, a da, pri tome, glasačima nisu dali odgovor na pitanje „Zašto bismo vam verovali?“, javlja AP.

Rojters prenosi da su posle debate koja je trajala sat vremena, ankete pokazale da je podeljeno mišljenje javnosti o tome ko je pobednik – 51 odsto smatra da je to Džonson, a 49 odsto da je to Korbin.

Obojica političara insistirali su na slabostima svog rivala, zaobilazeći škakljiva pitanja o sopstvenim politikama tokom debate, koja je održana uoči izbora 12. decembra, ocenio je sinoć AP.

I jedan i drugi su se, takođe, držali „bezbedne teritorije“, tako da je Korbin mahom govorio o planovima laburista za velika povećanja u javnoj potrošnji, dok je Džonson pokušavao da se usredsredi na svoje obećanje da će sprovesti Bregzit.

Džonson je optužio opoziciju za „zastoj i podelu“ i poručio da će konzervativna vlada „okončati ovaj nacionalni jad“ i prekinuti zastoj oko Bregzita.

Korbin je rekao da će i laburistička vlada rešiti pitanje Bregzita time što će ispregovarati novi sporazum o izlasku iz Unije pre održavanja novog referenduma o članstvu u EU u roku od šest meseci.

Korbin, ipak, nije odgovorio na pitanje koje mu je Džonson više puta postavio, da li bi podržao izlazak ili ostanak u EU na novom referendumu.

On je odbacio tvrdnje Džonsona da će ispregovarati novi trgovinski sporazum sa EU do kraja 2020. godine kao fantaziju, navodeći da obično treba više godina da bi se postigli takvi dogovori.

„Nećete to uraditi za nekoliko meseci, i to savršeno znate“, rekao je Korbin Džonsonu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.