U trendu

U 108. godini preminula Mimi Rajnhard, sekretarica koja je otkucala Šindlerovu listu

Mimi Rajnhard (Reinhard), sekretarica u kancelariji Oskara Šindlera (Schindler) koja je otkucala na pisaćoj mašini listu Jevreja spasenih od istrebljenja u nacističkoj Nemačkoj umrla je u Izraelu u 108. godini.

Rajnhard je umrla u petak i sahranjena u nedelju u Hercliji kraj Tel Aviva, potvrdio je njen sin Saša Vajtman ( Weitman).

Ona je bila jedna od 1.200 Jevreja koje je spasao biznismen Šindler pošto je podmitio nacističke vlasti kako bi ih zadržao kao radnike u svojim fabrikama.

Režiser Stiven Spilberg (Steven Spielberg) snimio je 1993. godine čuveni film o tome.

Rajnhard je rodjena kao Karmen Kopel (Carmen Koppel) u Beču u Austriji 1915. godine, a pred početak Drugog svetskog rata se preselila u Krakov u Poljsku.

Posle invazije nacističke Nemačke na Poljsku 1939. godine ona je zatvorena u krakovski geto pre nego što je poslata u koncentracioni logor Plašov (Plaszov) 1942. godine.

Zahvaljujući poznavanju stenografije dobila je posao u administrativnoj kancelariji logora, gde joj je dve godine kasnije naredjeno da otkuca rukom napisanu listu Jevreja koji će biti premešteni u Šindlerovu fabriku oružja.

„Nisam znala da je to tako važna stvar, ta lista. Pre svega dobila sam listu onih koji su već bili sa Šindlerom u Krakovu, u njegovoj fabrici. Trebalo je da ih stavim na listu“, posvedočila je ona za Memorijalni centar holokausta Jad Vašem u Jerusalimu 2008. godine i objasnila da je kasnije na listu dodala svoje ime i imena dvoje svojih prijatelja.

U radnom logoru Brunlic (Brunlitz) gde je bila Šindlerova fabrika zaposlila se u njegovoj kancelariji i tamo radila do kraja rata, ali nije imala puno ličnog kontakta s njim.

„Bio je vrlo šarmantan, vrlo otvoren. Nije se prema nama odnosio kao prema ološu“, rekla je ona decenijama posle rata.

Kada se rat završio doputovala je u SAD gde je živela dok se nije uselila u Izrael 2007. Tada je imala 92 godine.

Njen sin Vajtman je rekao da je po dolasku u Izrael postala neka vrsta slavne lično zbog popularnosti filma što je, izmedju ostalog, doprinelo da živi još 15 godina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.