U trendu

U Almati počeo policijski čas, u predgrađima se čuju pucnji

NUR SULTAN – U najvećem gradu Kazahstana Almati (bivša Alma Ata) u 20.00 po lokalnom vremenu na snagu je stupio policijski čas koji je najavljen sirenama.

Policijski čas će trajati do 7.00 ujutro, a vlasti su apelovale na stanovnike tog grada da ostanu mirni i ne napuštaju domove bez potrebe, javlja Ria Novosti.

Kako prenosi Sputnjik Kazahstan, u predgrađima Almate čuju se pucnji, a reč je, kako se navodi, o nastavku „antiterorističke operacije“ koja je pokrenuta sinoć.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kazahstana nije potvrdilo navode o borbama u predgrađu najvećeg kazahstanskog grada.

Sputnjik Kazahstan navodi i da se borbe vode na saobraćajnoj magistrali Almata – Biškek već nekoliko časova u blizini gradića Rajimbek.

Agencija javlja i da je aerodrom u Almati zatvoren do daljeg, iako je ranije danas saopšteno da će biti otvoren 10. januara.

Situacija u Kazahstanu normalizovala se sinoć nakon višednevnih nereda koji su prerasli u krvave sukobe sa policijom.

Predsednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev prethodno je u obraćanju naciji saopštio da je izdao naređenje da se otvara vatra na teroriste bez upozorenja.

Protesti u Kazahstanu su izbili 2. januara u regionu Mangistau zbog skoka cena goriva, da bi se kasnije proširili na više gradova, uključujući Alma Atu i prerasli su u masovne nerede i pljačke.

Demonstranti su upali u više zgrada državnih institucija, među kojima i u predsedničku rezidenciju.

U sukobima učesnika protesta sa vojskom i policijom, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, poginulo je 26 osoba, a oko 3.000 su uhapšene.

Procenjuje se da je ranjeno više od 1.000 ljudi.

U Kazahstanu je proglašeno vanredno stanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar