U trendu

U Americi napravljen plan „obuzdavanja“ Rusije

Analitički centar „Rand korporacija“ američke vlade objavio je izveštaj posvećen strategiji obuzdavanja Rusije u Crnomorskom regionu.

Autori izveštaja izražavaju zabrinutost činjenicom da je Moskva u poslednje vreme modernizovala Crnomorsku flotu i povećala broj snaga u Južnom vojnom okrugu.

Po mišljenju eksperata centra, kako bi se suprotstavili „porastu ruskog uticaja“ u regionu, treba postaviti sisteme PVO i obalske raketne sisteme u Bugarskoj i Rumuniji. Među ostalim merama — povećanje broja vojnih vežbi NATO-a i pružanje pomoći razvoju vojnog potencijala Ukrajine i Gruzije.

Pri tome je Rusija više puta naglašavala da je širenje snaga Alijanse na istok u suprotnosti sa ranije dobijenim garancijama od lidera zapadnih država. U Moskvi su izjavili da će reagovati istom merom na agresivne korake NATO-a, dok oni koji žele da uključe Ukrajinu i Gruziju u sastav bloka, treba da razmisle o posledicama.

(Sputnjik)

1 komentar
  1. Anonimni

    Tesko BLESAVOM narodu i Rumunije i Bugarske,Gruzije i pogotovo Ukrajine jer Rusi vise nisu mutavi dA ZALEDJE ostavi otkriveno pa da NATA pokusa da udje u Moskvu .Nema toga vise jer ce okolne zemlje biti SRAVNJENE ko Tepsije!

Napišite komentar